Csodálatos Század Viki&Henni forditásai Szulejmános oldal párbeszédei a magyar részekből

A blogban található összes fordítást szerzői jogvédelem illeti. Annak bármilyen formájú felhasználásához a tulajdonos írásbeli engedélye szükséges!Csodálatos Század Viki&Henni forditásai a török részekből Szulejmános oldal párbeszédei a magyar részekből

2014. január 6., hétfő

118.rész leirása

Mahidevran: "Ellenségként támadott hátba minket. Ezért fizetni fog. Nyilvánosság elé fogjuk tárni a kapcsolatát Huricihannal!" Suleyman: "Azzal, hogy feleségül vetted nyíltan semmibe vetted az akaratom. A büntetés ezért nyilvánvaló." Gulbahar: "Mikor fogod leleplezni Fatma szultána titkát??" Mihrimah: "Hadd nőjön és erősödjön ez a szerelem.. Ahogy megnőtt, úgy fogom elvenni tőle, hogy darabokra törjön a szíve!!" Kadi (bíró): "Panasz érkezett! Ebben a házban fajtalankidás, házasságtörés történik!" Fatma: "Fajtalankodás???" Rustem: "Nagyon segítőkész volt (Fatma) , mindent elfogadott. Egyezséget kötöttem vele!" Hurrem: "Miféle egyezséget??" Atmaca: "Elkas Mirza személyi testőre.. Nagyurunkat vette célba." Piri Reis: "Ne feledd Atmaca, minden bűnhöz tartozik jóság is. Egy korszak lezárása nélkül nem kezdődhet újabb kor!" Rustem: "Elkas Mirza megérkezett a táborba, ahogy kívántad." Suleyman: "Nagyon jó..." Atmaca: "Egy merényletet tervez Nagyurunk ellen... Most két út áll előtted Hercegem: egyik fénnyel van övezve, a másikat sötétség borítja.."

2 dik elözetes:
 AGA: Őfelsége Szelim Herceg! NURBANU:Ha trónra szeretnél kerülni, valakihez közel kell kerülnöd.. Tudod kire gondolok? SELIM : Nagyurunkra természetesen! NURBANU: Nem Hercegem.. A Validére! SULEYMAN: Remélem látod a feladat jelentőségét.. A fővárost kell megvédened. SELIM: A legjobbat fogom nyújtani hogy méltón érdemeljem ki. SOKOLU: A herceg, aki Manisából jött, már nem ugyanaz mint aki most a fővárost védeni fogja. CIHANGIR:A trónt, amire esélyes vagy, a megfelelő időben az fogja megkapni, aki megérdemli. SELIM: Beyazidot preferálod helyettem? Gondolj előre a jövőre.. A többiek élete függ szavaidon..

Cihangir: "Olyan szerencsés herceg vagy... Mindent birtokolsz, amit nem érdemelsz meg.. De a trónt, ahova ma téged ültetnek, egy nap az kapja meg, aki megérdemli." Selim: "Nekem legalább meg van rá az esélyem.. Viszont te sose kapod meg ezt a lehetőséget.. Mindig Validénk árnyékában maradsz..." Cihangir: "Tudom, hogy sosem leszek olyan, mint a bátyáim.. De egyszer szeretném érezni azt, amit ők.. Mint egy herceg! Nagyuram, engedelmeddel, szeretnék részt venni a hadjáraton. Suleyman: "Cihangir, oroszlánom! Velem fogsz jönni, mert senkinek nincs akkora tudása és értekme, mint neked! Szükségem lesz az éleslátásodra a háború alatt!





1.rész

118. rész

Selim bevonul a Hárembe. Anyja fentről figyeli, Selim üdvözli. Mögötte Nurbanu ballag méltóságteljesen. Afife lép oda hozzá, és közli, hogy elkészült a szobája.

Mustafa Atmacának: „Megírtam válaszomat az apámnak. Nem tudom, segít-e, mindenesetre azt írtam, ami a szívemből jött.” Atmaca: „Hercegem, a Szultán biztos megérti. De legalábbis, érteni fogja, hogy nem volt rossz szándékod.” Mustafa szkeptikusan: „Allah tudja.” Taslicali érkezik: „A Topkapi palota kincstárának őrzője, Cafer Aga megérkezett.” Mustafa: „Miért? Talán a Szultán küldte?” Taslicali: „Azt mondta, hogy a Perzsia elleni háborúról akar beszélni, ha fogadnád, megosztana néhány információt.” Mustafa engedélyezi.

Selim üdvözli apját, kezet csókol neki. Süleyman: „Üdvözöllek. Jól vagy?” Selim: „Igen, jól vagyok. Az, hogy láthatlak, és hogy te méltónak találsz magadhoz, boldogsággal tölt el. Köszönöm, hogy engem jelölték ki régensnek.” Süleyman: „Tudatában vagy mekkora érték ez? Rádbíztam a trónomat.” Selim: „Megteszek minden tőlem telhetőt, hogy méltó legyek a erre a felelősségre. Biztos lehetsz benne, hogy nem csalódsz bennem.”

Cafer Aga: „Biztosan tudod, méltóságos Herceg, hogy Rüstem Pasa ajánlása nyomán a Szultán alkut kötött Elkas Mirzával. Biztosak benne, hogy diadalittasan térnek vissza a háborúból.” Mustafa: „Te nem így gondolod?” Cafer Aga: „Én is a Szultánunk győzelmét kívánom… de ez nem valószínű, hogy így lesz. Elkasnak nincs akkora hatalma Perzsiában, mint amekkorának az tűnik.” Mustafa: „Ha tudsz valamit, beszélj.” Cafer Aga: „Azt mondta, hogy a türkmének mellette állnak… De hogy bízhatunk meg olyanban, aki elárulta a saját családját? Honnan tudhatjuk, hogy minket nem hagy cserben?” Atmaca: „Mire akarsz utalni?” Cafer: „Nem láttam értelmét beszélni a Szultánnal… De meg kell állítanunk ezt a háborút, mielőtt még elkezdődik! Mindannyian tudjuk, hogy te nem támogatod ezt a háborút.” Mustafa: „A Szultánunk így tartja megfelelőnek, és ezt a döntését senki sem kérdőjelezheti meg!” Cafer megpróbál megszólalni, de Mustafa nem engedi: „Ha nincs más mondani valód, akkor távozz.” Cafer: „Az előttünk álló napok nehezek lesznek… Allah akaratával minden jól sikerül… főleg a te számodra.” Cafer távozik. Mustafa Atmacához: „Kövesd. Biztos, hogy össze fogja kutyulni a dolgokat. Tudj meg róla mindent: ki ő, és mi a célja.”
Mihrimah a Hárem folyosóján összefut Fatmával. Fatma: „Mihrimah! Megint boldogtalannak látlak! Rüstem miatt, igaz? Vársz a válással a háború végéig…” Mihrimah: „A legjobb döntést hoztam meg magamnak.” Fatma: „A te kedvedért, vagy az anyádéért?” Mihrimah: „Mindegy, hogy mi Szultánák vagyunk… helyzetünket és tetteinket nem válogathatjuk meg… rá vagyunk kényszerítve, hogy agyunk szerint cselekedjünk, ne a szívünk szerint, nem igaz?” Fatma: „A szerelem egy hatalmas érzés… ő maga válassza ki a saját útját, Mihrimah… ha megpróbálod megakadályozni, szíved apró darabokra törik… vagy a célod.” Miután Fatma elment Gülbahar: „Meddig vársz még, Szultánám? Mikor fogod leleplezni Fatma Szultánát?” Mihrimah: „Mindennek meg van a maga ideje. Hadd élvezze a szerelmét… hadd érjen… hadd érjen meg annyira, hogy mikor elveszem tőle, szíve darabokra szakad!”


Süleyman hátán lévő foltokat az orvos kenőccsel keni. Süleyman: „Mi ez? És miért nem tudok éjszaka aludni?” Orvos: „A szomorúság és a mély gyász időnként okozhat ilyen tüneteket a testen. Majd elmúlik.” Süleyman: „És mi van akkor, ha nem múlik el?” Orvos: „Idő kell, hogy pontosan meg tudjam mondani, mi is ez valójában.” Orvos elmegy, Sülyeman Afifének: „Jól vagyok. Ne aggódj.” Afife: „Éjjel-nappal imádkozom érted… Ha esetleg elmondhatnám Hürrem Szultánának, az ő gyógyító kezei talán enyhülést hozhatnának fájdalmadra.” Süleyman: „Mondtam már! Senkinek sem szabad erről tudnia!”


Nurbanu körülnéz új szobájában: „Ez lesz az otthonom, Canfeda. Eljön az a nap, mikor nem kell visszamennünk (Manisába) és itt maradok ebben a csodálatos palotában.” Canfeda: „De ne feledd, minden nagyon törékeny…” Nurbanu: „Ez az ügy le van zárva. A Herceg tisztázta hibáját. Most tudja, mennyire nehéz elnyernie a trónt.” Canfeda: „Allah tudja, Szultánám.” Nurbanu: „Pakold ki a dolgaimat… Nem várathatom meg Hürrem Szultánát.”



Cihangir Mihrimahval beszélget: „Nem fogok hazudni. Nem akarok Selimmel találkozni. Még mindig nem felejtettem el mi történt azon a vacsorán, amit te adtál a palotádban. Aztán meg ő panaszkodott ránk…” Mihrimah: „Az már a múlté, Cihangir. Mindegy, mi történt, ő a bátyád… ne feledd, kötelességed tisztelni őt. Vagy anyánkat nagyon elszomorítod.” Cihangir: „Ezért vontad vissza válási szándékodat? Hogy anyánk ne legyen szomorú?” Mihrimah: „Nem gondoltam meg magam… Amikor eljön az ideje, utunk szétválik.” Cihangir: „Hibát követtél el, Mihrimah. El kellett volna válnod Rüstemtől. Amíg meg volt rá a lehetőséged, meg kellett volna tenned. Biztos lehetsz benne, hogy egy neked tett ígéretét sem tartja be!” Közben csatlakozik hozzájuk Selim: „Mihrimah, hát itt vagy! Azt hittem, Cihangir beteg, mert nem jött elém üdvözölni.” Cihangir: „Láthatod, fivérem, jól vagyok. Üdvözöllek.” Selim: „Nem érzem az üdvözlést… vagy talán nem örülsz, hogy jöttem? Persze, te Mustafát vártad!” Süleyman: „Mustafa az egyetlen, aki a Szultán szívében van. De te milyen szerencsés Herceg vagy, hogy mindent megkapsz, amit nem érdemelsz meg! Először a manisai tartományt, most meg a régensi kinevezést!” Mihrimah: „Ne kezdjétek megint! Nem megfelelő sem az idő sem a helyszín!” Selim: „Nem érdemlem meg… De az, aki a Szultán háta mögött kullog, és titokban megnősül, az megérdemli, mi?!” Cihangir: „És te olyan ártatlan vagy?! Mindannyian tudjuk, mit műveltél Manisában!” Mihrimah: „Cihangir!” Cihangir: „Az, hogy régens leszel, nem változtat semmin! Ma ugyan rád bízzák a trónt, de holnap annak adják oda, aki a legjobban megérdemli! És ezért nem lesz a tied!” Selim: „Talán igen, talán nem… legalább nekem van esélyem… neked még ez sincs. Számos háborút fogunk vívni győzelmekkel, de te mindig itt maradsz… bezárva e palota falai közé! Anyánk parancsára!” Cihangir távozik. Mihrimah: „Muszáj volt ez? Tudod, mennyire érzékeny…” Selim: „Ő kezdte!”



Közben Nubanu kisfiával Hürremnél vizitál. Hürrem megcsodálja a gyermeket, imádkozik érte, majd egy szolgáló elviszi. Hürrem: „Hogy érzed magad?” Nurbanu: „Most, hogy látlak, sokkal jobban, Szultánám.” Hürrem: „Hogy mennek a dolgok Manisában?” Nurbanu: „Minden óhajod szerint alakul.” Hürrem: „Hogy van Selim? Tartja ígéretét?” Nurbanu: „Megnyugodhatsz, a Herceg már hónapok óta nem fogyaszt alkoholt.” Hürremet ez nem győzte meg, ezért folytatja: „Igaz, hogy néhány alkalommal elcsábult, de próbálkozik! És most, hogy a Szultán is itt van, most biztos nem fog inni!” Ez már kielégíti Hürremet: „Annyi elég is, hogy nem hoz bajt magára.”




Süleyman a szobájában sétálgat, és eszébe jutnak Mustafa sorai: „Megértettem a hibámat. Megértettem, hogy hibákat követtem el. Azt is értem, hogy most szégyenkezel miattam. Megingott benned a bizalmad irántam. A lelkem most nagyon zaklatott. Amikor elindulsz a háborúba, egyetlen kívánságom, hogy kikísérjelek, hogy egy kicsit tisztázzam magam...”



- Gyere -Nagyúram, Cihangir herceg érkezett. -Nagyuram -Mi történt Cihangir, mi okozza az arcodon ezt az állapotot? -Ha Ön beleegyezik, én is Önnel szeretnék tartani a harcban nagyuram. -Gyere foglalj helyet...Honnan jött elő ez a harcmezőre való hozzám csatlakozás ötlete? -Nagyon rég nem léptem ki a palota biztonságából. A palota falai közt rekedtem. Míg bátyáim harcba vagy szandzsákokba távoztak én megelégedtem azzal, hogy őket búcsúztatom, figyelemmel kísérem. - Mi történt, mondd el? Látszik, hogy valami nyomja a lelkedet. -Kisgyerekként, azt hittem ha megnövök olyan leszek mint a bátyáim, hogy minden rendbe jön...de nem így történt. Ahogy én nőttem, a hátamon lévő teher is nagyobbodott...súlyosabb lett. Néha annyira nehéz a terhét elviselni...pláne ennek a palotának a falai közt...Nagyuram, tudom, hogy sosem lehetek olyan mint a bátyáim...de legalább egyszer szeretnék úgy érezni mint ők...mint egy herceg. -Hiszen te egy herceg vagy...ha eddig nem csatlakoztál hozzán a harcmezőn két oka volt. Az egyik a korod, a másik az egészséged. -De most már a korom megfelel. Ha az egészségemet nézzük, hát tudom, hogy a legértékesebb orvosai Önnel tartanak. Ha bármi is történne velem, azonnal el tudnak látni. -Ahová most megyünk az Irán földje. Nagyon hosszú hadi út lesz. Időben is távolságban is. A terep és az időjárás is megviselő...nagyon nehéz, viszont magammal viszlek. ----------------------------------- -A ruhád, a fejdíszed nagyon szép lett. Nagyon hiányoztál már nekem. -Anyu, apa megjött. -Gülbahar, vidd Hümmassat a szobájába....Szerettem volna ha jelzed mielőtt jössz. -Nem kell engedélyt kérnem senkitől, hogy a lányomat láthassam. -Veled kötöttem egy megállapodást. Szólj ha nem tartod magadat hozzá. Akkor én is annak megfelelően intézem a dolgaimat. - Mihrima. Nemsokára egy nagyon hosszú hadba vonulok. Ha Allah megengedi és élve visszatérek, bizonyosan tudjuk, hogy mi fog történni.Elválsz tőlem. Utána mi fog történni Mihrima?Gondolkodtál ezen egyáltalán? -Rüstem! - Majd én megmondom. Én nagyvezír maradok, te meg elvált asszony. Csak, hogy a hagyományoknak megfelelően a legrövidebb időn belül ki fognak házasítani, az annyira nem kedvelt pasák vagy bégek egyikével. - Nagyon is tévedsz. Az anyám szavát adta, hogy ahhoz adnak majd akit én szeretek, vagy akit én kívánok férjnek. -Ha így is lenne, egy nagyon távoli és csendes helyen fog szolgálatot teljesíteni, mivel, hogy a parancsokat tőlem fogja kapni. Ez az amit akarsz? -Igen, lehet, hogy a parancsokat tőled kapja majd. De van még valami amit tőled fog kapni...a nőt akit szeretsz. ------------------------------------------------ -Hogyan mondjam el ezt ...nem is tudom. Azt írtad, hogy az ember a legnagyobb pofonokat a szeretteitől, a hozzá legközelebb állóktól kapja. Valóban így van Mustafa bátyám. Szégyenemben a kezem sem áll rá az írásra. Viszont szemtől szemben minden elmagyarázok.Addig is neked annyit mondok, hogy soha nem árultalak el, ebben biztos lehetsz. -Hátba döfött, most meg szégyen nélkül levelet ír neked... -Azt mondja, hogy nem árult el és szemtől szembe elmondja, hogy mi történt. -Allah tudja, milyen hazugságokat fog összehordani. -Mégis csak meg kellene hallgatni szultánom.Hátha mégis lesz valamilyen magyarázat. -Az árulásnak nem létezik magyarázata. Ha már az arcunkban barátnak mutatkozott, a hátunk mögött meg ellenségünk lett, akkor ennek az árát meg fogja fizetni.Mi is felfedjük az ő titkos kapcsolatát Hurricihannal . -Ezt már ezelőtt is megbeszéltük , anyám. Semmiképpen ilyen nem történhet meg. - Miért?Miért még mindig ót véded? Hurricihan miatt? - Ami szóban forog az az én tisztességem. Miként látja hozzám illőnek az ilyen aljasságot? -Hayrunisa, te is agy gondolkozol? -Mindenki tudja, hogy a herceg milyen erkölcsi és igazsági értékeket vall.Sajnos ezt fegyverként használják vele szemben. -Te meg mire vársz még? Már mindenki tudja, hogy a herceg hivatalos felesége vagy. Azt meg ne feledd, hogy amikor házasságra léptetek, nekem egy ígéretet tettél. Mikor fogod használni azokat az erőket amiről akkor beszéltél?



- Hercegem...napok óta egy szóval sem illetsz. Hagyjuk a a beszédet, még csak az arcomra sem pillantasz... létezem vagy sem... az égben vagyok vagy a földön élek ...nem is tudom... -Tér vissza a lakosztályodba Hurricihan. -Nem várhatom tőled, hogy megbocsájts, mikor még én sem tudok magamnak feloldást adni. De nem bánom Beyazit. Erre kényszerültem. Nem hagytak nekem más lehetőséget...Vagy magmat megöltem volna, vagy... nem veszíthettelek el még egyszer Beyazit...Érted.. a szerelmünkért tettem...ez nem értékelhető? - Napok ótta önmagammal harcolok. Egyik felem mindent felejteni akar és arra vágyik, hogy átöleljelek téged. A másik felem ezt megakadályozza...az árulásodra emlékeztet engem Hurricihan... -Ha engem nem akarsz már...ha már nem szeretsz ... ha a szerelmünk megszűnt...én is megszűnök. Bármi a büntetésem elfogadom. Ha akarod vedd el az életem, ha akarod parancsold, hogy elmenjek...igazából mind a kettő ugyan az...

2.rész
Az isztambúli piacon egy Abbas nevű ember ül le egy asztalhoz Cafer Agával: „Remélem, jó híreket hoztál Amasyából.” Cafer: „Mustafa Hercegnek nem tetszik ez a készülődő háború. Viszont biztos, hogy nem száll szembe a döntéssel, és mégis lesz háború. Nincs már visszaút.” Abbas: „Süleyman Szultán ezzel saját balsorsát készíti elő.” Cafer: „Elkas mire készül?” Abbas: „A tűzzel játszik. Ő az áruló. Fatma Szultánával, Süleyman Szultán nővérével találkozgat.” Cafer: „Akkor ennyi… ne maradj túl sokáig... menj vissza Mirzához, ne fogjon gyanút.” Atmacát látjuk, hogy követi a férfit. Cafer egy ház ajtaján kopog, majd bemegy.



Később Elkas Abbassal sétál: „Írjunk levelet a türkmén bégeknek, Abbas! Tudniuk kell, hogy ha én leszek a Perzsa Sah, akkor mostani támogatásukat jutalmazni fogom.” Abbas: „Rendben, Hercegem.” Elkas: „Ne hagyd figyelmen kívül… Hová tűntél olyan hosszú időre?” Abbas: „A piacon voltam. Azért a nyakláncért mentem, amit Fatma Szultánának néztél ki.” Átadja neki az ékszeres dobozt.


Selim a szobájában, éppen önt magának, mikor Nurbanu lép be. Üdvözlik egymást, majd Selim megdicséri Nurbanut, mennyire jól néz ki. Nurbanu: „Szóltak az agá, hogy előkészítették a lovat, melyet édesapádnak szánsz.” Selim mosolyog: „Majd a megfelelő időben odaadom neki.” Selim önt magának. Nurbanu: „Ki hozta azt?” Selim: „Ne aggódj! Nem iszom sokat.” Nurbanu: „Nagyon veszélyes. Hürrem Szultána is megmondta, légy óvatos. Ne hívd ki magad ellen a sorsot.” Selim: „Beszéltél erről az anyámmal?” Nurbanu: „Amióta itt vagyunk, folyamatosan érdeklődik felőled. Főleg az érdekli, hogy betartod-e apádnak tett ígéreted?” Selim: „És te mit válaszoltál?” Nurbanu: „Mint minden titkunkat, ezt is elhallgattam előtte.” Selim leül. Nurbanu: „Segítségre van szükséged. Legalább, amíg a Szultán a palotában van, addig ne igyál.” Selim: „Ez a palota megfojt engem, Nurbanu. Minden kő rám akar esni. Annak ellenére, hogy itt születtem, itt nőttem fel… biztonságban kellene itt éreznem magam… de pont ellenkezőleg. Úgy érezem, hogy mindenki azt figyeli, hogy hibázom-e valamit.” Nurbanu: „Ha ez így van, akkor miért adsz nekik erre esélyt? Te vagy a régens… az uradalom őrzője… Ne frusztráljon a bizalom, mellyel a Szultán ajándékozott meg!” Selim: „Egyetlen dolog, ami enyhíti lelkemet a Szultán támogatása … és a te jelenléted.”



Hürrem belép Cihangir szobájába, kéri, ne keljen fel: „Remélem, nincsenek fájdalmaid…” Cihangir: „Jól vagyok. Beszéltem az orvosokkal, és azt mondták, hogy elég erős vagyok, hogy csatlakozhassak a háborúba.” Hürrem: „Miért vagy ennyire állhatatos? Nagyon képlékeny az állapotod… és nem akarok megválni tőled. Még, mikor Kutahyába mentél, akkor is hamar visszajöttél. Ne hajtsd magad ennyire.” Cihangir: „Te csak magadra gondolsz… Mihrimah és én olyan életet élünk, amit te választottál nekünk. Neked nem számít, mi tesz minket boldoggá, vagy hogy mi mit szeretnénk… Nem beszélhetek Mihrimah nevében, de én ezt nem folytatom többé.”



Selim: „Egy igazi arab telivér, Nagyuram. Az istállómester szerint az összes lovunk egy kategóriába tartozik. De ez itt egy egészen más kategória… Nagyon boldoggá tennél, ha elfogadnád tőlem, mint egy ajándékot.” Süleyman: „Mik a jellemvonásai?” Selim: „Nagyon erős, kitartó, és nagyon hűséges a gazdájához… és engedelmeskedik. De ha nem tetszik…” Süleyman: „Tulajdonképpen, nagyon is tetszik! Ezekben az időkben nagyon nehéz akár egy Herceget is találni ilyen képességekkel. Elfogadom az ajándékod. Imádkozom, hogy Allah ennél is szebb ajándékot adjon neked. Légy óvatos, és járj nyitott szemmel, amíg én távol leszek. Ellenségeink a leggyengébb pillanatodat lesik, hogy lecsapjanak… és ők ott vannak mindenütt.” Selim: „Megtanultam a leckét… nem hallgatok a vágyaimra, főleg, hogy most a te magasztos trónodat fogom őrizni.” Süleyman: „Készítsétek elő a lovamat! Nézzük, tényleg olyan jó-e, mint amilyennek mondják!”



Fatma Szultánát látjuk belépni egy épületbe, ahol Elkas már várja. Utasítja Meleket, hogy küldje el az őröket, mert magukra vonják a figyelmet. A következő jelenetben Gülbahar informálja Mihrimaht, hogy Fatma elment meglátogatni Elkast. Mihrimah kérdi, hogy minden elkészült-e, és a szemtanúk készen állnak-e? Mihrimah: „Mondtad nekik, hogy ha valami balul sül el, fejüket vétetem?” Gülbahar bólint. Mihrimah: „Jó. Eljött az idő. A madárka besétált a kalitkába.”Elkas: „Bárcsak a saját palotámban láthatnálak vendégül!” Fatma: „Így sokkal helyénvalóbb. Amint betenném oda a lábam, mindenki tudomást szerezne róla.” Elkas: „Már napok óta erről álmodtam… Végre itt vagy velem!” Elkas előveszi az ékszert: „Ezek az égkövek elhalványulnak szépséged mellett… Még a nap is féltékeny szépséged láttán!” Fatma: „Nem tudom, mi történik velem… Zavarba hoztál… Már el is felejtettem ezt az érzést, és nem is reméltem, hogy egyszer csak visszatér. A szerelem a távoli memóriámban volt… egészen érkezésedig.”


Atmaca követi Cafer Agát az épületbe. Hirtelen kést érez a nyakán. Atmaca: „Mustafa Herceg küldött, hogy öljelek meg. De előtte tudnom kell, ki vagy, és mi a feladatod?” Cafer Aga: „Majd meglátjuk ki öl meg kit! Elvágom a torkodat!” A következő pillanatban Atmaca kiszabadítja magát, de a férfi jó harcosnak látszik. Atmaca: „Az a férfi, akivel láttalak, Elkas Herceg embere! Mi dolgod vele?!” Cafer: „Várj! Várj! Elmondom! De van egy feltételem.” Atmaca: „Milyen feltételed?! Meg fogsz halni!” Cafer: „A fiam… a fiam… Nincs senki más neki. Nem akarom, hogy így lásson. Ígérd meg, hogy nem hagyod itt. Vidd innen. Van egy barátom… Ali Efendi, szőnyeg kereskedő… vidd hozzá a fiam.” Atmaca: „Először válaszolj nekem!” Cafer: „Ígérd meg! Nem hagyod itt! Ígérd!” Atmaca: „Megígérem.” Cafer: „Hallani akarom… hogy kihez viszed…” Atmaca: „Ali Efendihez.” Cafer: „A szőnyegkereskedőhöz.” Atmaca: „A szőnyegkereskedőhöz. És most beszélj!”

3.RÉSZ

Elkas: „Ezek az utolsó napjaim Isztambulban. Ha lehetséges, szeretném minden percét veled tölteni.” Fatma: „Én is ezt szeretném… De az igazság az, hogy tűz vesz minket körül… tulajdonképpen közöttünk tombol. Nem fogok tudni hozzád menni, és te nem fogsz tudni hozzám jönni.” Elkas megfogja a kezét: „Ki állíthatja meg az esőt, hogy a földre hulljon, Szultánám? Ki állíthatja meg a napot, hogy süssön?” Fatma elhúzza a kezét: „Ne így… ne itt és ne ilyen módon. Ismered szokásainkat és törvényeinket…” Elkas perzsául mond verset… Aztán hirtelen zajt hallani, és egy vizsgálóbíró jelenik meg janicsárokkal az oldalán. Elkas kérdi, hogy kik ők, és mit akarnak? A bíró azt feleli, hogy paráznaságról kaptak panaszt. Fatma: „Paráznaság???”

Hürrem és Mihrimah beszélgetnek: „Cihangir háborúba akar menni. Kíváncsi lennék, honnan jött ez az ötlete? Végül is, ő is csak úgy akar élni, mint a többiek. Szóval? Nem akarsz mondani valamit? Ragaszkodtál ahhoz, hogy eljöjjek ebédre. Valamit el szeretnél mondani, nem igaz?” Mihrimah: „A levélről akarok veled beszélni, anya… arról a hamis levélről, amit Fatma Szultána írt nekem. Azt mondtad, ne hagyjam válasz nélkül.” Hürrem: „Ne légy elhamarkodott. Mondtam neked, hogy ha eljön az ideje, elbánok Fatma Szultánnal, hogy ezt tette veled.” Mihrimah: „Szükségtelen… majd én gondoskodom róla.”

Fatma: „Elvesztetted az eszed?! Nem látsz?! Úgy nézünk ki, mint akik paráznaságra készülünk?!” (Az iszlám törvények szerint, nem gyanúsíthatsz meg senkit paráznasággal, csak ha szemtanúk vannak rá. Ha a nő tagadja a vádakat, az mindent felülír, hiába vannak szemtanúk…) Bíró: „Majd a bíró előtt beszélhetsz! Nem egy véletlenszerű bejelentést kaptunk!” A janicsároknak: „Gyerünk! Vigyétek őket a tömlöcbe!” Fatma: „Ne merészeld! Fejedet vétetem! Hogy merészeled?! Egy Szultána áll előtted! Fatma Szultána vagyok!” A bíró kineveti: „Kit akarsz átejteni, Asszony? Mit keresne egy méltóságos Szultána egy ilyen helyen? Ráadásul egy idegen férfival kettesben az éjszaka közepén!” Fatma: „Hol van Melek Asszony?!” Vizsgálóbíró: „Ha arra a nőkre és férfiakra gondolsz, akik odakint vártak… őket is bevisszük házasságtörés miatt!” Fatma: „Te bolond! És mi van akkor, ha az igazat mondom?! Ha tényleg Fatma Szultána vagyok?! Tudod, hogy ebben az esetben mi fog veled történni?!” A vizsgálóbíró megáll egy percre, majd Elkashoz fordul: „És te ki vagy?” Elkas: „Én a perzsa sah, Tahmasp fivére vagyok. A nevem Elkas Mirza.” Fatma: „Hallanod kellett a Herceg nevét az üdvözlő ceremónián.” Vizsgálóbíró: „Honnan tudhatnám, hogy az igazat mondjátok? Van bizonyítékotok?” Fatma: „Engedd meg, hogy üzenjek a palotába, és a bizonyíték megérkezik. A fejeddel játszol. Épp ezért gondold át komolyan!”

Visszatérve Mihrimah palotájába. Hürrem: „Mit tettél, Mihrimah?” Mihrimah: „Te kérdezel, és én válaszolok. Most tudja meg, mire méltó.” Hürrem: „Az az ember, akiről beszélsz, egy Szultána… a Szultán testvére! Hogyan érdemelhet ilyen mocskos dolgot! Jól van, akkor ne rá gondolj! De ez akár veled és akár a Szultánnal is megtörténhet! Itt a Dinasztia jó híréről van szó! Hogy tehetted ezt?” Mihrimah: „Nem én voltam, aki a család jó hírnevét eljátszotta, hanem Fatma Szultána volt. Csak le akartam leplezni az igazi arcát. Már rég megérdemelte!” Hürrem: „Fahriye! Azonnal készíttesd elő a kocsimat!” Mihrimahhoz fordulva: „Nem tudom megérteni, mire volt ez jó! Most azt fogják hinni, én voltam. Azt fogják mondani, én vagyok ennek a mocskos dolognak a felelőse.” Mihrimah: „A teljes felelősség engem illet, anyám… beszélni fogok a Szultánnal.” Hürrem: „Ne merészelj beszélni vele! Egy szót se! Senki sem fogja megtudni, hogy te voltál! Megértettél?” Mihrimah: „Anya…” Hürrem: „Megértettél?! Ne hagyd el a palotát addig, míg ezt az ügyet nem tisztázom! És most figyelmeztetlek utoljára, Mihrimah… Ha még egyszer ilyet teszel, annyira megbánod, hogy senki sem tud megmenteni!”

Közben Fatma idegesen járkál: „Nyilvánvaló, hogy valaki követett! Csapdába csaltak! Hogy lehettem ennyire felelőtlen?!” Elkas: „Ne hibáztasd magad! Ez az egész hazugság az én hibám! Én voltam az, aki kész voltam tűzbe menni!” Fatma: „A fenébe! Most nézz ránk!” Elkas: „Nem is olyan nagyon rossz, Szultánám! A legrosszabb esetben, száműznek téged, nekem meg fejemet veszik. Végül azt fogják mondani, hogy a szerelem miatt volt.” Fatma: „Nem. Elküldtem Meleket Afife Asszonyhoz. Majd ő kihoz minket innen anélkül, hogy bárkinek is szólna. És a Szultán nem is fog hallani róla.” Elkas: „Hogy fogod elhallgattatni azokat, akik tudnak rólunk? Csak engedjenek ki innen, aztán majd letagadjuk. Mindketten le kell tagadnunk.” Nyílik az ajtó, és ki lép be? Na ki? Rüstem!!! Fatmát sokkolja… Rüstem: „Az egyik aga üzenetet próbált bejuttatni a palotába, mint egy janicsár parancsot… Szerencsére az ajtónálló értem küldetett…”

Közben Melek Afife segítségét kéri. Valami nagyon fontosat kell neki mondania. Azonban el sem tudta kezdeni, Zal jött szólni, hogy Fatma Szultána már várja.

Hürrem a szobájában van, mikor Fahriye értesíti, hogy Fatma észrevétlenül visszatért a palotába. Hürrem megkönnyebbül. Üzeni Rüstemnek, hogy simítsa el a dolgokat anélkül, hogy bárki is tudomást szerezne róla. Fahriye nem érti, hogy most akkor védi Fatmát? Hürrem szerint, Fatma biztos kiáll a Szultán elé, így elég, ha annyit tud, amennyit a Szultána elmond. 

Atmaca bemegy a szobába, ahol a kisfiú éppen alszik. Atmaca megvárja, míg felébred. „Pakold össze a cuccaidat. Elmegyünk.” Yusuf: „Ki vagy te?” Atmaca: „Akkor jöttem, mikor te aludtál. A nevem… a nevem, Turgul. Az apád a barátom volt.” Yusuf: „Hol az apám? Hová ment?” Atmaca: „Egyiptomba kellett mennie, mert a dolgai oda kényszerítették… Hosszú időre ment el… nem tudjuk, mikor jön vissza… Elmegyünk Ali Efendihez. Ismered, ugye?” Yusuf bólint. Atmaca: „Jól van, akkor készülj. Amíg apád távol van, nála maradsz. Gyerünk! Készülődj!”

Hürrem Süleymannál van. Süleyman: „Nekem sem tetszik, de Cihangirnak igaza van. Felnőtt már. Neki is ugyanannyi joga van eljönni velem a háborúba, mint a fivéreinek.” Hürrem: „Még nem jött el az ideje… Beszélek vele. Majd meggondolja magát, mert az egészsége mindennél fontosabb.” Süleyman: „Persze, ez is igaz. Mondd, mit akarsz neki mondani. Lokman azt mondta, valami fontosat akarsz nekem mondani.” Hürrem: „Én… nem tudom, hogy mondjam el neked, de tudnod kell… Fatma Szul…” Kopognak. Lokman bejelenti, hogy Fatma Szultána kér bebocsátást. Süleyman: „Mondd meg neki, hogy várnia kell.” Lokman: „Mondtam, de ragaszkodik hozzá.” Süleyman: „Bejöhet!” Hürremhez: „Történt valami köztetek?” Hürrem rázza a fejét, Fatma belép. Süleyman: „Gyere közelebb.” Fatma: „Bocsáss meg, hogy ragaszkodtam, hogy bejöhessek, de azt akartam, hogy tőlem személyesen halld először, mi történt. Persze, ha Hürrem még nem mondta el neked.” Süleyman: „Mi lenne az? Hallgatlak.” Fatma: „Találkoztam Rüstem Pasával. Azt mondta, hogy a Perzsa Herceg feleségül akar venni.” Süleyman: „Tessék? Ez meg mi???” Fatma: „Rüstem Pasával beszélt. A Pasa csak tudni akarta, én mit szólok hozzá, mielőtt eléd áll. Azt mondta, Elkas Mirza elfogadja Imam Abu Hanifa tanításait. (Imam Abu Hanifa szunni tanító volt. Elkas, mivel perzsa volt, szektát kellett váltania, hogy feleségül vehessen egy ottomán Szultánát…) Természetesen ez az ügy nem engedi, hogy mondjak bármit is. Tudatni akartam veled, hogy az a döntés, amit hozol, megfelelő lesz számomra, és elfogadom azt.”

Atmaca megérkezik a piacra, ahol a többi kereskedőtől kérdi, merre találja Ali Efendit, a szőnyegkereskedőt. Az egyik azt mondja, hogy sajnos elkésett, mert Ali Efendi meghalt. Épp aznap volt a temetése. Atmaca a férfi családja felől érdeklődik. Kiderül, hogy nem volt senkije. Csak a kereskedő társak jelentek meg a temetésén. Atmaca tanácstalan. Elmondja a gyereknek, hogy a férfi meghalt, és kérdi, van-e ismerőse, akihez mehetne. A kisfiú rázza a fejét.

Rüstem az irodájában találja Hürremet: „Azt mondtad, hogy Elkas Mirza Fatma Szultána kérője?! Allah akaratával, tudsz magyarázattal szolgálni!” Rüstem: „Az az incidens, ami az éjszaka történt… én értesültem róla először. Azonnal odamentem. Olyan kétségbeesett helyzetben voltak, hogy bármit mondtam, mindent elfogadtak. Megegyeztem velük.” Hürrem: „Megegyeztél???” Rüstem visszaemlékszik: „Nem képzeltem, hogy valaha is ilyen helyzetben foglak látni benneteket!” Elkas: „Nem az van, amire gondolsz, méltóságos Pasa… Egy nagyon fontos dolog miatt hívtam ide a Szultánát, amit meg kellett vitatnunk.” Rüstem: „Szultánám?” Fatma: „Nem fogom neked elárulni, Rüstem Pasa!” Rüstem: „Amúgy sem kell magyarázkodnod ebben a szituációban, Szultánám… Ha az, ami itt történt eljut a Szultán fülébe… azt hiszem, mindannyian tudjuk, mi lesz.” Fatma: „Mondd, mit akarsz?!” Rüstem: „Hozzámész Elkas Mirzához feleségül!” Fatma: „Hogy merészeled, Rüstem Pasa! Viccelsz velünk?!” Rüstem: „Soha! Nem is merném! Csak felvázolom, hogyan menthetnétek ki magatokat ebből a balszerencséből. Először a Herceg szektát vált, a szokás kedvéért. Különben még elvesztheti a fejét... Aztán a Szultán engedélyével összeházasodtok.” Fatma: „És neked ebből mi hasznod származik?” Rüstem: „Én csak a Család jó hírnevét tartom szem előtt, és az állam jövőjét, Szultánám. Nincs más hasznom belőle.” Fatma: „Azt hiszed, becsaphatsz minket? Látom, forgatsz valamit a fejedben! Mi a célod? Beszélj!!!” Rüstem: „Így a legjobb mindenkinek!” Fatma: „Oh! Szóval, mindenkinek? Kíváncsi vagyok, kire gondolsz? Mihrimahra? Bosszút akarsz?!” Rüstem: „Ahogy mondtam, Szultánám. Én csak…” Fatma: „Ezt az egészet Mihrimah ellen csinálod, nem ellenem! Hogy revansot vegyél rajta! És még Hürrem Szultánán, igaz?”Visszatérve a jelenbe Hürrem frusztrálva: „Miféle megállapodás ez? Azt a dolgot, ami miatt követtük Fatma Szultánát, most a kezébe adtad! Mit titkolsz előlem?! Beszélj!!!” Rüstem: „Én csak megmentettem a Szultán és a Család jó hírnevét. Mielőtt megpróbáltad leleplezni Fatma Szultánát, bárcsak te is erre gondoltál volna!” Hürrem: „Semmi közöm ehhez az egészhez! Mihrimah tette! És most halld az én válaszomat: Mit adtak neked cserébe?” Rüstem: „Én vagyok a Nagy Vezíre ennek a magasságos Birodalomnak, Szultánám. Nincs szükségem kérni tőlük semmit! Mint mindig, kérlek, ne kételkedj bennem! Már a háború küszöbén állunk. Miután hónapokig dolgoztunk a háború előkészületein, nem akarom, hogy bármi is hiába való legyen, mert ha a Szultán korábban megtudná, akkor Elkaz Mirzát kivégeztetné, és a háborút is visszavonná.” Hürrem: „Szükségszerű volt? Máshogy is elintézhetted volna.” Rüstem: „Akkor Fatma Szultána a palotában maradt volna, és folytatta volna a bajkeverést. De most férjhez megy, és soha nem tér vissza. És ráadásul, jó messzire megy el. Nem ez az, amit akarsz?” Hürrem: „Mi van akkor, ha a Szultán nem fogadja el?” Rüstem: „Tulajdonképpen ez egy politikai döntés lesz. Tahmasp távozik, helyére pedig Elkas Mirza kerül, és átveszi a perzsa trónt, amely végül a Dinasztiáé lesz.”

 4.rész

Piri Reis hajóján fogadja Atmacát: „Nem kaptam üzenetet, hogy meglátogatsz. Történt valami?” Atmaca: „Fontos dolog. Egy Cafer Aga nevű ember jött Amasyába, aki elbizonytalanította Mustafa Herceget. A Herceg megbízott, hogy kövessem ezt az embert.” Piri Reis: „És ki ő?” Atmaca: „A palota kapuinak egyik őrzője. (tudom, azt írtam, hogy kincstárnok, mert ez volt az előzőekben lefordítva, de most meg ez… bocsi) Láttam egy emberrel találkozni, egy Abbas nevűvel, aki Elkas Mirza mellett teljesít szolgálatot. Abbas tulajdonképpen kém, aki Tahmaspnak szállít információt Elkas Mirza minden lépéséről.” Piri Reis: „Valami nincs rendben. Ha ez tényleg így van, akkor Tahmasp már rég megparancsolta volna Abbasnak hogy ölje meg Elkast.” Atmaca: „Pontosan ez a probléma: ez az ember nem azért van ott, hogy megölje Elkast vagy hogy kémkedjen róla, hanem az ő igazi célja a Szultán!”

Közben Elkas a Diván ülésén járul a Szultán elé. Süleyman: „Rüstemtől azt hallottam, hogy megkérted a nővérem kezét.” Elkas: „Áldott legyen a Pasa… továbbította kérésemet. Remélem, megbocsátod arcátlanságomat.” Süleyman: „Te a Safavid Család tagja vagy… és Fatma Szultána az én Családomé. A két család számára a házasság elképzelhetetlen.” Elkas: „Nagyuram, ha beleegyezel… ha méltónak találod szegény szolgádat Fatma Szultánához, mindent megteszek, ami szükséges, hogy ez a házasság létrejöjjön.” Süleyman: „Ha nincs más mondanivalód, elmehetsz.” Miiután Elkas elment, Süleyman Sokulluhoz fordul: „Te mit gondolsz, Sokullu?” Sokullu: „Elkas Mirza személye nagyon fontos számunkra, Nagyuram. Ha kívánod, átveheti a trónt Tahmasptól. Ez a házasság csak növelné hűségét, és hozzád kötne.” Süleyman: „Igen, de a perzsák elfogadnak egy olyan Saht, aki a mi szektánkból való?” Sokullu: „Természetesen nehéz lesz elfogadniuk, de Hercegünknek a te védőszárnyaid alatt lesz hatalma. Aztán az emberek egy idő után elfogadják, és talán még meg is szeretik.” Süleyman: „Mit javasolsz?” Sokullu: „Óvatosnak kell lennünk, Nagyuram. Talán először eljegyezhetnék egymást… az esküvő meg várhat a háború végéig… mert csak Allah tudhatja a háború kimenetelét.” Süleyman: „Tetszik a gondolkodásmódod, Sokullu. Ne feledd, amíg így folytatod, engem szolgálsz.”

Atmaca: „Úgy tudjuk, Elkas csatlakozik a Szultánhoz és seregéhez a háborúba. Cafer Aga szerint Elkas és a Szultán az előcsapattal fog menni, ahol Abbas csapdát fog állítani a Szultánnak. Piri meglepődötten: „Az árulók már mindent kitanultak.” Atmaca: „Igen, még a palotába is bejutottak. Azonnal tájékoztatnunk kell a Szultánt!” Piri Reis: „Tud erről még valaki?” Atmaca: „Nem.” Piri Reis: „Akkor maradjon kettőnk között.” Atmaca csodálkozik: „Akkor mi ketten menjünk Abbas után?” Piri Reis: „Nem. Nem avatkozunk be. Sőt! Úgy teszünk, mintha nem is tudnánk erről az egészről!” Atmaca: „Jól hallottam? Hagyjam megtörténni?” Piri Reis: „Minden rosszban van valami jó is, Atmaca… ha egy ajtó nem csukódik be, másik nem is nyílik.”
Rüstem Zallal találkozik: Rüstem: „Találkozott Elkas Mirzával?” Zal: „Szultánunk fogadta. Minden a tervek szerint alakult.” Rüstem: „Nagyszerű.” Mihrmah lép be a szobába, azt kéri, hogy négyszemközt beszélhessen Rüstemmel: „Mit képzelsz, mit csinálsz? Minek avatkozol bele a dolgaimba?” Rüstem: „Szóval, az a dolgod, hogy a Család egy tagját megszégyenítsd!” MIhrimah: „Mi ütött beléd? Mióta kedveled Fatma Szultánát? Az anyám és te, ti ketten… Vagy talán elfelejtetted, mit művelt velem a minap?” Rüstem: „Köszönetet akarsz hallani, hogy tíz év után végre találtál kifogást, hogy megszabadulhass tőlem?” Mihrimah: „Szándékosan csináltad, nem igaz? Így öntöd ki a mérgedet… hogy bosszút állsz rajtam!” Rüstem közelebb lép: „Miért vagy ennyire mérges? Azért mert megakadályoztam vagy hogy összeházasítom Fatma Szultánát Elkas Mirzával?”

Közben Fahriye Sümbült fogadja, aki látogatóba érkezett. Sümbül arról beszél, mivel tölti hirtelen jött szabadidejét. Azt mondja, hogy jó érzés szabadnak lenni, viszont az egyedüllét már nem annyira kellemes. Fahriye arra kéri, hogy akkor jöjjön vissza! Sümbül azt mondja, hogy életének ez a fejezete már lezárult. Most találnia kell valamit, amivel elfoglalhatja magát. Kérdi, merre találja Hürremet? Fahriye közli, hogy a szobájában, de egyáltalán nem boldog. Sümbül visszaemlékezik, hogy amikor Hürrem meglátogatta Mihrimahról panaszkodott neki. Kérdi, hogy tényleg elváltak-e? Fahriye szerint, ezt Hürrem sosem engedné. De még maga sem tudja, mi lesz.

Atmaca egy férfihoz viszi a kisfiút egy zacskó arannyal: „Kapjon enni, és legyen hol aludnia… Ha nem akarod a fiút, akkor találok valaki mást.” Férfi: „Nem, majd kint fog dolgozni valamit.” Yusuf: „Akkor nekem most itt kell maradnom?” Atmaca: „Mostantól itt maradsz. Légy jó.” Távozik. 

Sümbül meglátogatja Hürremet: „Nagyon jól tetted, hogy meglátogattál! Mert ha te nem jöttél volna, akkor én mentem volna el hozzád.” Sümbül: „Hoztam neked kávét, hogy megnyugtasson és pihentessen.” Hürrem: „Talán nem hiszed, de amióta nálad megkóstoltam a kávét, az íze nem megy ki az agyamból!” Sümbül: „Ha gondolod, most is főzhetek neked!” Fahriye: „Mi ez? Valami gyógyszer féle?” Sümbül: „Nem. Magam sem tudom, de nagyon kellemes íze van… főleg édességgel!” Hürrem: „Ebéd után főzhetnél, és Fahriye is megkóstolhatja!” Sümbül: „Fahriyével beszélgettem egy kicsit… Hallom, Cihangir Herceg nagyon szomorú.” Hürrem: „Még rám se néz… Sőt! Azt mondta, hogy ha nem mehet, akkor soha többé nem áll szóba velem!” Sümbül: „Ez természetes… az ő korában… és mint Herceg, ő is menni akar.” Hürrem: „De ez a háború nagyon kemény lesz… Hogy engedhetném? De ha én bele is megyek, a Szultán biztosan nem.” Sümbül: „Habár már nem az én feladatom, de úgy vélem, elfoglaltságot kellene adni a Herceg szívének… hogy elterelje gondolatait…” Hürrem: „Igazad van! Különben is, már itt az ideje! Annyira el voltam foglalva fivéreivel, hogy elhanyagoltam a fiamat!”

Atmaca a piacon észreveszi, hogy valaki követi. Megfordul, a kisfiú az: „Miért jössz utánam? Menj! Menj! És ne hagyd el többé azt a helyet, mert különben nem lesz hová menned!” Yusuf: „Te nem az apám barátja vagy! Ha az lennél, nem hagytál volna ott!” Atmaca: „Ne zavarj engem! Van elég dolgom! Fontos ügyet kell elintéznem!” 

Este Cihangirhoz Fahriye érkezik: „Mit akar már megint az anyám?!” Fahriye: „Hürrem Szultána egy ágyast készíttetett elő számodra. Ma éjjel jön.” Cihangir: „Most ezt miért?!” Fahriye: „Hirtelen történt, Hercegem? A szabályok szerint feltételezhetően lesz háremed. Az agák hamarosan megérkeznek. Ha valami kívánságot lenne, nekik szólj.”Fahriye közli Hürremmel, hogy tájékoztatta Cihangirt a látogatójáról. Hürrem: „Hogy fogadta?” Fahriye: „Nem mondott túl sokat, csak egy kicsit izgatott lett. Meg kellene mondani a lánynak, hogy tegye boldoggá a Herceget, különben repül a palotából.”

Közben Süleyman hátát az orvos vizsgálgatja. Süleyman: „Mi történt?” Orvos: „A balzsam úgy tűnik használt. A hólyagok elkezdtek száradni. Most már biztos, hogy nem komoly.”

5.rész

Hürrem megérkezik Süleyman szobájához. Kéri Lokmant, jelentse be. Azonban az orvos még mindig bent van: „Van még fájdalmad, vagy egyéb panaszod?” Süleyman: „Néha fáj a hátam, de nem vészes, főleg, hogy sokat sétálok.” Kopognak, Lokman bejelenti Hürremet. Süleyman: „Várjon egy kicsit. Afife! Kísérd ki az orvost a hátsó ajtón ki!”Hürrem mosolyogva: „Süleyman! Ha kívánod, együtt ebédelhetnénk! Közben megbeszélhetnénk Cihangir ügyét. Engedd meg, hogy megkínáljalak ezzel az újdonsággal. Kávé a neve… Hamarosan az egész szobát ellepi az illata.” Egy aga megjelenik két csésze fekete kávéval, mellette édesség. Kint a folyosón az orvos Afiféhez: „Nem akartam a Szultán előtt mondani, de valamit tudnod kell. Nem tudom, hogy meg tudom-e egyáltalán gyógyítani a Szultánt.” Afife: „Nem azt mondtad, hogy a hólyagok száradnak?” Orvos: „De igen, csak óvatosnak kell lennünk… a háborúban változhatnak a dolgok.” Afife: „Allah óvja! Egyik kezünkkel mézet adunk, másikkal mérget… Most mit tegyünk?”

Közben Cihangirhoz megérkezik az ágyas. A fiú nagyon ideges, amit a lány mosollyal próbál enyhíteni. Közelebb lép. Meg akarja fogni a kezét, de a fiú nem szívesen mozdul, végül enged a lánynak. 
Süleyman megkóstolja a kávét: „Milyen finom! És az illatai is kellemes!” Hürrem: „Sümbül hozta! Yemenből kapta.” Süleyman: „Hogy jutott Sümbülhöz a kávé?” Hürrem: „Egy barátjától kapta a piacon. Miután Sümbülnek tetszett az illata, kapott egy zacskóval.” Süleyman: „Utána kellene néznünk, hogy mi is ez valójában. Lehet, hogy egészségre ártalmas.” Hürrem: „Nem hinném. Tulajdonképpen erőt és éberséget ad.” Süleyman: „Akkor is meg kell vizsgáltatni. Majd beszélek Ebu Suuddal, hogy engedélyezzük-e fogyasztását? És? Hogy van Cihangir? Sikerült meggyőznöd?” Hürrem: „Nem, még nem.”

Cihangir ágyasa: „Nem vagy szomjas, Hercegem? Hozzak valamit inni?” A lány felkel, önt egy pohárral, közben belenéz a tükörbe. Meglátja a fiú púpját. Cihangir: „Mit nézel?!” Ágyas: „Semmit.” Cihangir: „Kifelé! Ki innen!”

Atmaca rakott egy kis tüzet az erdőben. A kisfiú is vele van, éppen alszik. Egyszer csak a gyerek felkiált, rémálma lehet. Atmaca apai ösztönei előjönnek, és megnyugtatja a gyermeket.

Cihangir alszik. Azt álmodja, hogy a háremhölgyek sorfalat állnak neki. Ő büszkén kihúzza magát, jó magas, púp nélkül, úgy ballag végig köztük. Minden lány őt lesi. Aztán a sor végén ott áll az a lány, akivel együtt volt. A daliás herceg izgatottan néz a lány szemébe, aki viszont kineveti. Riadtan ébred a rémálomból. 

Reggel Süleyman Rüstemmel és Sokulluval a térkép fölött beszélik tervüket. Rüstem: „Allah engedélyével, először Akshehirbe kellene mennünk, ahol Beyazit Herceggel találkozhatnánk. Aztán indulhatnánk Erzurum felé, majd végül Vanba. Elkas az embereivel Vannál fog várni minket. Miután bevettük a várost, indulhatnánk Tabrizba.” Sokullu: „Elkas és a türkmen bégek Azerbajdzsánból fognak támadni. Tahmasp vagy visszavonul, vagy szökésre kényszerül… jó messzire.” Süleyman: „Remélem, lesz annyi bátorsága, hogy a csatamezőn találkozzunk!” Rüstem: „Legalább a fivére, Elkas bátor… Nagyuram, döntöttél már Fatma Szultána ügyében?” Süleyman: „Ez nem politikai kérdés. Fatma Szultána a vérem, ezért fontos, hogy tudjam, ő mit gondol. Úgy érzem, nincs kifogása a házasság ellen… Sokullunak is meg van erről a véleménye…”

Fatma a teraszán idegesen várakozik. Melek érkezik az örömteli hírrel: „A Szultán engedélyezi házasságot! Most hallottam Afife Asszonytól!” Fatma szívéről leesik a hatalmas kődarab, hálát mond Allahnak. Melek: „Az esküvőt a háború után fogják megtartani, miután Elkas átvette a trónt.” Fatma: „Már olyan régóta vártam erre! Kicsit tovább is a boldogságra! Most boldogság és szerelem vesz körül. Amíg itt vagyok, csak a saját szórakoztatásomra török borsot Hürrem orra alá.”

Afife ugyanezt a hírt közli Hürremmel is, majd rátérnek Cihangirra: „Beszéltem az ágyassal, Szultánám. Azt mondta, minden rendben ment, minden csodálatosan működött, boldoggá tudta tenni a Herceget… De aztán valami miatt felbosszantotta Cihangirt, aki üvöltve parancsolta ki a szobából. Én kérdeztem, mi lehetett az… de a lány nem válaszolt.”

Mihrimah és Fatma a folyosón futnak össze: „Mihrimah! Micsoda véletlen! Épp hozzád indultam!” Mihrimah: „Szultánám, történt valami?” Fatma: „Azt akartam, hogy elsőként halld meg a jó hírt. A Szultán engedélyezte házasságomat Elkas Mirzával. Rövidesen eljegyezzük egymást.” Mihrimah: „Lehet, hogy így lesz a legjobb. Allah adjon boldogságot nektek!” Fatma: „Nem mindenkinek van ennyire fiatal kérője, mint Elkas. Nem is tudod, mennyire szerencsésnek érzem magam! A háború után házasodunk össze. Szeretném, ha velem tartanál az előkészületekben, hogy együtt döntsünk bizonyos kérdésekben.” Mihrimah: „Én is szeretném.” Fatma. „Köszönöm… Annyira boldog vagyok, Mihrimah! Allah segítse azokat, akik soha nem éreztek ekkora boldogságot életük során! Milyen fájdalmas, üres életük lehet! De legalább egészségesek!” Miután távozott, Mihrimah füstölögve Gülbaharhoz fordul, hogy találja meg Zalt, mert beszélni akar vele.

Süleyman Hürremmel beszélget: „Holnap indulok.” Hürrem: „Kétségem sincs afelől, hogy gyarapítani fogod győzelmeid hosszú sorát ezzel a háborúval.” Süleyman: „Allah akaratával… Amíg nem vagyok itt, tartsd a szemed Selimen.” Hürrem: „Nem bízol Selimben?” Süleyman: „Az az állapot, amiben Manisában láttam nem is oly rég, nem múlt el… persze, megbánta és már ki is jutott a gödörből… de még mindig óvatosnak kell lennünk! Nagyon érzékeny ez a helyzet! Allah bocsássa meg, de jön egy szél és újabb gondokat fúj ide közénk!” Hürrem: „Ne aggódj, Süleyman. Mellette állok. Majd együtt megoldjuk ezt a problémát.” Süleyman: „Nagyszerű.” Hürrem: „Ez a különválás hosszú időre szól. Máris hiányzol. Hogy fogom kibírni? Nem is tudom. Cihangir helyzete is aggaszt engem.” Süleyman: „Történt valami?”

Mihrimah fogadja Zalt: „Senki, még Rüstem sem tudhatja meg, hogy beszéltünk! Megbízhatok benned?” Zal: „Nem kell kételkedned bennem.” Mihrimah: „Jól nyisd ki a füled! Mint tudod, Elkas Mirza és Fatma Szultána el fogják jegyezni egymást. Aztán elmennek a háborúba. Elkas Mirza nem fog visszatérni! Érted? Nem tér vissza!” Zal: „Ahogy kívánod, Szultánám.”

 6.rész

Süleyman Cihangirnál: „Annak a Hercegnek, aki háborúban akar részt venni, sötétben kell duzzognia?” Cihangir: „Meggondoltam magam. Már nem akarok… soha többé. Ha elmennék, semmi hasznomat nem vennéd.” Süleyman: „Mindenki cipel terhet magán! Van, aki a testén, és van, aki a lelkében. Mindenki el akarja rejteni, hogy ne tűnjön gyengének mások előtt. De ettől függetlenül ezek a terhet ott vannak! Nem tűnnek el! Cihangir, fiam… Eljönnél velem a háborúba? Szükségem van a véleményedre!” Végre Cihangir elmosolyodik.

Kutahyában Beyazit induláshoz készülődik. Hurichihan: „Még mindig nem mondtál nekem semmit. Van még reményünk?” Beyazit: „Ezt csak akkor tudom megmondani, miután visszatértem a háborúból. A Szultánt is be fogom avatni. Elmondom neki, hogy feleségül vettelek. Ha meg tudom győzni, élhetünk együtt.” Lala érkezik, hogy eljött az idő, indulniuk kell. Beyazit: „Várj rám, míg visszatérek!” Majd Lalára rábízza gyermekeit és asszonyait. Hurichihan: „Imádkozom érted.”

Taslicali: „A Szultán nem változtatta meg döntését a háborút illetően.” Mustafa: „Jól van ez így. Az előkészületek befejeződtek?” Taslicali: „Igen, és amikor eljön az idő, indulhatunk.” Mihrünissa: „Talán a dolgok ennél már nem lesznek rosszabbak.” Mustafa: „Annál rosszabb már nem jöhet, hogy apám elvette tőlem a régensi kinevezést és itt hagyott.” Mahidevran: „Légy nagyon óvatos! És kérj bocsánatot a Szultántól!” Mustafa: „Nem kell aggódnod. Pontosan ezt fogom tenni.”

A piacon Sümbül meglátja barátját, Kudret Agát, aki elszundikált. Sümbül felébreszti. Kudret: „Arra várunk, hogy a háborúnak vége legyen, mert utána csak úgy ömleni fog a pénz!” Sümbül: „El kellene adnod nekem a boltodat.” Kudret: „Hogyan? És mihez kezdenél az áruval?” Sümbül: „Kávé italt árulnék. Kiraknék székeket, asztalokat…” Kudret kineveti ötletét, de Sümbül azt kéri, hogy mondja meg, mennyit akar.

Beyazit Cihangirral beszélget a sátorban: „Annyira boldoggá tesz, hogy csatlakoztál hozzánk, a háborúba, hogy el sem tudom mondani, mennyire!” Cihangir: „Szultánunk azt mondta, szüksége van a véleményemre.” Beyazit: „Nem csak a Szultán, hanem mindannyian! Az egész világ!” Cihangir: „Ne játssz velem… Hogy van Hurichihan?” Beyazit: „Jól… Valójában, beszélni akarok a Szultánnal a házasságunkról. Nem számít, mennyire akarom eltitkolni, a lelkiismeretemet bántja. Tovább már nem akarok titkolózni az apám előtt.” Cihangir: „A döntés a tied. De elfelejtetted, mi történt Mustafával?” Beyazit: „Ez az, ami nagyon bánt… Mustafa azt hiszi, én fedtem fel a titkát.” Cihangir: „A levél a te palotádból érkezett, Beyazit.” Ekkor érkezik Rüstem, aki bizonyos információt szeretne megosztani Beyazittal. Cihangir távozik.

Közben Isztambulban Sokullu tájékoztatja Selimet, hogy Lehistan Hercegnője látogatást szeretne tenni náluk, és Hürrem Szultánát szeretné meglátogatni. Selim: „Miért akarja az anyámat meglátogatni?” Sokullu: „Mindketten ugyanarról a földről származnak… Feltételezem, politikai okai vannak.” Selim: „Rendben. Még sosem láttam hercegnőt. Talán hasznos lesz eggyel találkozni. Tudod, mert soha senki nem hitt bennem igazán és borzasztó gazembernek állítottak be gyerekkoromtól kezdve… Milyen különös, nem Sokullu? Amíg mindenki Mustafa bátyámat várta, én vagyok itt, mint a Birodalom védője.” Sokullu: „Miért lenne különös, Hercegem? Te vagy a Manisai Tartomány kormányzója.” Selim: „Mindenki másképp gondolja… Te tényleg így gondolod, vagy csak azért mondod, hogy felvidíts?” Sokullu: „Én csak csodálattal adózom a Szultán intelligenciája és gondolkodásmódja előtt… Ahogy én láttam… meglátta benned azt a szikrát, amely a többiekben nincs meg…” Selim: „Az nem biztos, hogy a holnap mit hoz, de vannak dolgok, melyek nagyon bizonyosak… például, ha Beyazit kerülne a trónra, Rüstem folytatná munkáját… ha Mustafa kerülne a trónra, hozná a saját embereit. Ha enyém lenne a trón, én valaki tapasztaltat szeretnék… nem is tudom, ki lenne az.” Sokullu: „Akit te megfelelőnek tartasz.” Selim: „Talán ez a személy lehetnél te.” Sokullu: „Megtisztelsz Hercegem.”

Rüstem Beyazithoz: „Nem tudom, hogy tudatában vagy-e, de Hürrem Szultána szívében, és az enyémben is, te vagy az, akit a trónon szeretnénk látni. Minden erőfeszítésünk a te jövődért megy.” Beyazit: „Ebben az esetben, minden hiábavaló volt. Szultánunk akkor engem helyezett volna trónja védőjének, és nem Selimet!” Rüstem: „Ne ezt nézd! A mi segítségünkkel, egy nap Allah téged akar a trónra ültetni! De először is, minden egyes lépéseddel légy nagyon óvatos!” Beyazit: „Mit akarsz mondani? Beszélj érthetően!” Rüstem: „Nem szabad Hurichihanról beszélned a Szultánnak!” Beyazit: „Honnan tudod, hogy akartam?!” Rüstem: „Ne aggódj emiatt, csak nem beszélj róla senkinek. Mert ha a Szultán tudomást szerez róla, Selim akkora előnnyel fog a trónra ülni, hogy soha nem éred utol. Ez az, amit akarsz?”

Atmaca elviszi Mustafához a fiúcskát. Először megtanítja, hogy kell viselkedni a Herceg előtt. Először Mihrünissa érkezik: „Ki ez a fiatalember?” Atmaca: „Hosszú történet. Majd később elmesélem. Mustafa Herceggel kell beszélnem.” Mihrünissa: „Nincs itt. A Szultánnal fog találkozni.” Atmaca aggódik. Mihrünissa: „Mi a neved?” „Yusuf” Mihrünissa: „Az arcod legalább annyira jóképű, mint a neved. (Yusuf próféta volt. Egy írás szerint külseje magába foglalta az emberiség összes szépségét…) Ő a te fiad?”

Visszatérve az ottomán táborba, mindenki állva fogadja az érkező Mustafát. Mustafa ránéz Beyazitra, aki direkt a távolba néz. Majd belép apja sátrába: „Beszélj Mustafa! Hogy jöhettél ide parancsom ellenére? Miért hazudsz bele a szemembe? Tudni akarom az okát!” Mustafa: „Talán nem jelent neked semmit, ha elmondom neked mély érzéseimet Kapudan Pasa lányáról, Mihrünissa Hatunról. De ez az igazság. Nem kapok levegőt nélküle… Értelmetlen az életem nélküle… Hercegként követnem kellene a szabályokat, de nem megy. Gyengeséget mutattam. Ezért, kérlek, bocsáss meg nekem… Legnagyobb kegyelmedet kérem…” Süleyman: „Nem mutathatsz gyengeséget! Nincs jogod ilyen döntést hozni! Ha gyenge vagy, nem tudod uralni a birodalmat! Ellenségeid kihasználják gyengeséged és mint a dögkeselyűk az elhullt állaton, úgy falnak ők is fel! Hanyadik hibád ez már, Mustafa? Mint megannyiszor, ide jössz elém, bocsánatért könyörögsz… Az a célod, hogy próbára teszed türelmemet és könyörületességemet?” Mustafa: „Nagyuram…” Süleyman: „Megházasodtál… nyiltan megtagadtad a parancsomat. Büntetésed egyértelmű. Ha valaha is megbocsátok neked, az azért van, mert nagyon szeretlek téged, nem csak azért, mert a fiam vagy… a többi gyerekem miatt is… De azt kell látnom, hogy fiaim gyengeségnek fogják fel azt a szeretet, amit irántuk érzek, és ezt felhasználják ellenem.” Kis csend után Süleyman folytatja: „Ez volt az utolsó alkalom Mustafa! Mostantól kezdve még egy hiba és gondolkodás nélkül megbüntetlek! Anélkül, hogy itt vesztegelnél, azonnal térj vissza tartományodba, és várj parancsomra. Elmehetsz.”

Hürrem a kertben találkozik Sokulluval, aki tájékoztatja, hogy Lehistan hercegnője meglátogatja és a segítségét szeretné kérni. Hürrem: „Leh Hercegnő” Sokullu: „Anna Yagellonka (Jagelló?) Hercegnő” Hürrem: „Annak a földnek az uralkodója, ahol születtem most a lábaim elé járul. Nem utasíthatom vissza, hadd jöjjön… Nagy feladatok maradtak rád Rüstem távollétében, mert mikor a Szultán kiteszi a lábát a palotából, ellenségeink felkapják fejüket.” Sokullu: „Ne aggódj, minden lehetséges óvintézkedést megtettem.” Hürrem: „Egyik szemedet tartsd Selimen. Ha csak egy apró ballépést is tesz, azonnal értesíts!” Sokullu: „Ahogy kívánod, Szultánám. De nagy a különbség a között a Herceg között, aki a tartományába ment és a között, aki most a trón várományosa.” Mindketten felnéznek a teraszra, ahol Selim Nurbanuval nézi a kilátást.

Cihangir Mustafához megy: „Ne szomorkodj azon, amit a Szultán mondott! Mert szeret téged, és megbízik benned! Tulajdonképpen pont ezért beszélt veled így. Próbáld megérteni őt… épp kettétört álmaival próbál megküzdeni.” Mustafa: „Igazad van, de azokat a szavakat, melyek olyanok, mint a méregfullánkok, nehéz lenyelni.” Beyazit érkezik, közli, hogy Mustafával négyszemközt kell beszélnie.Beyazit: „Nem szóltam a Szultánnak rólad és Mihrünissáról. Nem tennék ilyet! Még a fejemben sem fordult meg!” Mustafa: „Ha nem te tetted, akkor ki? Senki más nem tudta, csak te! … Hurichihan?” Beyazit könnyeivel küszködve: „Annyira nehéz ez nekem! Egyik oldalon ott az anyám, a másikon pedig Hurichihan. Azt sem tudom, kire legyek mérges… hogy kit taszítsak ki a szívemből! Azt sem tudom, van-e elég erőm ezt megtenni!” Mustafa kezét nyújtja testvérének…

Közben Nurbanu és Selim a trónt nézegetik. Nurbanu: „Milyen csodálatos és hatalmas!” Selim: „Ez a trón illik egy hét világot uraló szultánhoz!” Nurbanu: „Ugye tilos a Szultánon kívül másnak ráülni? De most csak ketten vagyunk. Ki látná?” Selim ráül és mosolyog. Nurbanu beleül az ölébe: „Ha akarod a trónt… tudod, kihez kell közel kerülnöd.” Selim: „Persze! A Szultánhoz!” Nurbanu: „Nem, Hercegem… az anyádhoz. Tedd boldoggá a Szultánt, de az édesanyád az első. Néhány napja már itt vagyok, és mindenki Hürrem Szultánáról beszél, a páratlan győzelmeiről és roppant nagy hatalmáról. Van egy mondás, ahonnan én jövök: A férfiak uralkodhatnak, de valójában a nők azok, akik irányítanak.”

Napok telnek és Mustafa hazaérkezik Amasyába. Atmaca üdvözli, majd Mustafa ránéz Yusufra: „És ő ki?” Atmaca: „Az apja rámbízta… ha megengednéd, hogy maradjon… segíthetne az agáknak.” Mustafa odahívja magához a gyermeket: „Mi a neved?” „Yusuf” Atmaca: „Yusuf, Hercegem.” Mustafa: „Rendben van. Ha rád bízták, akkor neked van jogod hozzá, Atmaca. Légy apja, mert minden gyermeknek szüksége van apára. Jut eszembe, követted azt az embert, akit úgy hívnak, hogy Cafer?” Atmaca: „Követtem, de semmi nem derült ki.”

Hürremnek Selim ajándékot ad át, egy koronát: „Neked hoztam. Velencéből való. Remélem, tetszik.” Hürrem: „Nagyon tetszik, fiam!” Selim: „Nem elég méltó arra se, hogy a hajadba rakd… nagyon becses vagy számomra.” Hürrem: „És te is nekem, fiam.” Selim: „Igaz, de beszéljünk nyíltan. Mindegy, mennyire értékes vagy számomra, senki sem veheti el Beyazit helyét a szívedben. Számodra a legkedvesebb ő.” Hürrem: „Miért mondod ezt? Ti mindketten ugyanolyanok vagytok számomra.” Selim: „Ne érts félre, anya. Csak azt szeretném, ha komolyan gondolnád… Igaz az, hogy előnyben részesíted Beyazitot nálam? Eljön a nap, mikor átveszi a trónt, de ezt az államot Mustafa fogja irányítani… Gondolod, hogy megadja neked a jogot, hogy beleszólj? Lehetetlen.” Hürrem: „Ez most honnan jött???” Selim: „Gondolkodj, anyám… Gondolj a jövőre. Képzeld el, ha mindannyian, magamat is beleértve úgy lesz, hogy vezetők leszünk, mit mondasz?”

Amasyában Atmaca nézi, ahogy a fiúcska alszik. Eszébe jutnak Mustafa szavai, az apai szeretetről, meg, hogy mennyire fontos egy gyermeknek az apja.

Rüstem: „Elkas és a türkmének Van határában fognak várni ránk.” Süleyman elégedett: „Remélem, jó hírekkel szolgálnak.” Beyazit: „Nagyuram, te jobban tudod, de hogyan bízhatnánk meg Elkasban, hogy tartja a szavát? Nem kellene a legrosszabbra felkészülnünk, és megtennünk az óvintézkedéseket?” Süleyman: „Mire gondolsz?” Beyazit: „Néhány emberrel előre megyek, és bebiztosítom a helyet, hogy elég biztonságos a fogadásotokra.” Cihangir: „Beyazitnak igaza van… Hogyan bízhatnánk olyan emberben, aki a sajátjait is elárulta?” Süleyman: „Megígértem neki a trónt, és hogy ha nyerünk, feleségül veszi… ráadásul nem is kell harcolnunk! Rendben! Azt mondjátok, lehet, hogy elárul minket? De mit tenne? Testvérével karöltve, akit utál ellenünk szövetkezne? Beyazit! Természetesen kapsz feladatot a harcokban, de én döntöm el, merre, és milyen feladat legyen az.”

Mustafa olvas, de nem tud figyelni. Egyszer csak kopognak, Atmaca az: „Valami fontosat kell elmondanom, amiről tudnod kell. A fiú, akit magammal hoztam, nem egy barátom gyermeke… ő Cafer fia, akit követnem kellett… rá voltam kényszerítve, hogy hozzam magammal, miután megöltem az apját.” Mustafa: „Azt mondtad, hogy semmi nem derült ki abból, hogy követted azt az embert!” Atmaca: „Cafer perzsa kém volt… mindent elmondott. Van külterületén, Elkas emberei csapdát állítanak a Szultánnak. Ezt tervezgették, nehogy hibát kövessenek el. Ha nem lépünk közbe, még sikerül nekik. Most két választásod van, Hercegem: egy könnyű és egy nehéz. Melyik utat választod?”

117.rész leirása

1.elözetes
-Ahhoz, hogy mindennek vége legyen, három szavam elég: Légy szabad! -Mihrima -Légy szabad.!Légy szabad! ------ -A szépsége szultánám....teljesen megszédít... attól a naptól fogva teljesen a rabja vagyok. ------- -Vonja vissza a kezeit a gyerekeimtől, különben megroggyan a haragom súlya alatt...az árnyékom sötétségében elfogja veszíteni önmagát. ------------------ -Mi történt oroszlánom? Mit írt a nagy urunk? -Azt, hogy semmilyen titok nem marad rejtve a világ előtt. ----------------- - A szultánunkkal, szívbéli kötelékem miatt házasodtam össze. Létezésem, erőm, mindenem forrása Ő. ----------------- -Kezdjél készülődni Kazanfer. Indulunk a Portára(székes fővárosba)

2 .elözetes
MUSTAFA: Sehová nem megyünk,Taşlıcalı! Sem hadjáratba, sem a fővárosba! Megsemmisítettek és kettétörtek minket. ATMACA : Honnan tudják Hercegem? Ki mondta el? MIXRUNISSA: Bayazid Herceg... MAHIDEVRAN : Végül is, ő Hürrem fia! ATMACA :Nagyurunk mindent egy levélből tud.. Egy levélből, ami Kutahya-ból jött.. BEYAZID: Te írtad azt a levelet, igaz? Válaszolj!! LALA : Ennek a játéknak nem én vagyok a hőse.. Akit keresel, az Huricihan Szultána.. SELIM: Ez egy játék ellenem, ugye? Ki küldött? NURBANU : Hibát követsz el és számolnod kell a következményekkel. Néhányat csak a lelkiismereted egyenlíthet ki! EFTHALIA : Ne, ne! Engedjetek! Ártatlan vagyok! SELIM : Égessétek! RUSTEM : Ha azt hiszed, ő írta a levelet, nagyon tévedsz.. Fatma Szultána írta.. MIHRIMAH: Légy átkozott! RUSTEM : Ki is gondolná, hogy a nagy Mihrimah Szultána hamis szerelmeslevél áldozata lett! HURREM : Ne hagyjátok hogy büntetés nélkül legyen vége!

Musztafa levele Beyazatnak(Henni):

Nagyurunk tudomást szerzett a titkos házasságomról Mihrünisszával egy levélből, ami Kutahyából kapott.. Nem rád vall, hogy megosztom veled egy titkomat majd kédőbb kifecseged.. Mélyen csalódtam benned.. Milyen szomorú, hogy azoktól kapjuk a legnagyobb ütést, akik a legközelebb állnak hozzánk.. Fontos leckét tanítottál nekem."

Szulejmán levele Musztafának(Henni):

"A bizalom olyan mint egy üveg palota. Egyetlen ütéstől összeomlik, és minden darabja az ember szívéig hatol. Amikor a szemembe néztél és azt mondtad, nincs semmi titkolni valód, mégis eltitkoltál valamit.. Ne feledd, a pokol ágai sem maguktól égnek, mindenki a saját tüzét viszi oda. Az általad épített bizalmat és szeretetet a saját kezeddel romboltad le. Ó Fiam.. Az apa folyama a szívéből egyenesen a fia szívébe folyik. Ezt a köteléket te elhomályosítottad és kiszárítottad. Mostantól nem bízhatok benned és te sem ígérhetsz nekem semmit. Ne próbálj a fővárosba jönni. Bebizonyítottad, hogy nem érdemled meg a feladatot, hogy megvédd. Ezt átruházom Szelim testvéredre. Allah vigyázzon rád, feleségedre és fiadban mindörökre Amasyában."

 Ibrahim monolog az elején(Henni):

"Ez alatt a nagy, erős búra alatt mind csak atomok vagyunk, mint ahogyan ebben a végtelen sivatagban is csak parányi homokszemek. A jelenben élünk, de hiányzunk is onnan. Az idő néha kiderít igazságokat, de néha pont ő feledteti el azokat. Én megfeledkeztem a legnagyobb igazságról.. A feledés szabadság, másrészről pedig a talaj, amin megtanulsz járni, de többé nem enged el. Mikortól tartottam magam nagyobbnak, mint Allah bármelyik másik teremtményét? Mikor költözött belém az a gőg, ami szívemből és lelkemből kegyetlenül árad?"

Második ibrahim monológ(Henni):
"Tudom, hogy egy nem várt pillanatban a valóság szembe fog jönni velem. Miközben egy ködbe burkolt hegy csúcsán állok, ahol azelőtt senki nem járt - a világ tetején állva, mindent birtokolva- jég vagyok, aki mit sem tud a Nap létezéséről. Egyszer akaratlanul is arcomba fog sütni, fülembe fogja súgni emlékeztetőül: tartsd magad mindenek fölött, amennyire akarod, de tudd, hogy egy gyenge és erőtlen fia vagy Ádámnak. Amilyen könnyen kaptad első lélegzeted, ugyanolyan könnyen ugyanezen levegővétel letarolhat mindent, amit birtokolsz.."


117. rész

Hürremet és Rüstemet sokkolja, hogy Mihrimah mire készül. Hürrem: "Honnan jött ez a válás dolog?" Mihrimah: "Miért olyan meglepő, anyám? Hogy el akarok válni Rüstemtől? Vagy hogy a neheztelésed ellenére hozok döntést?" Hürrem: "Rüstem Pasa, hagyj magamra a lányommal." Mihrimah: "Bármit is akarsz mondani, azt mond itt, Rüstem előtt. Ő a te legkedveltebb pasád. A vejed. Semmit nem titkolsz el előle, nem igaz? Kivéve persze, hogy kihallgattad a Diván üléseit." Hürrem: "Elég! Menj a szobámba, és ott várj!" Mihrimah: "Már nem egy kislány áll előtted, aki minden szavadra figyel! Minél előbb felfogod ezt, annál jobb!" Hürrem: "Térj már észhez! Ez nem egy olyan döntés, amit egyedül hozhatsz meg!" Mihrimah: "Megvan hozzá a jogom, anya... mint minden Szultána, akiben uralkodói vér folyik... jogom van elválni a férjemtől! Ahhoz, hogy mindennel végezzek, háromszor kell kimondanom egy szót... elválok tőled." Hürrem: "Mihrimah! Gyere velem!" Mihrimah Rüstemhez fordul, szemébe néz, és kimondja: "Elválok tőled..." Hürrem lefagyva áll, de aztán megragadja a lányát és azt mondja: "Mirhimah! Mivel törvényekről beszélsz, akkor figyelj! Semmi haszna nem származik abból, ha ezerszer kimondod, hogy elválok tőled. A Szultán engedélye nélkül nem válhatsz el!" Mihrimah: "Úgyis menni akartam hozzá." Hürrem utána megy: "Mihrimah! Nem tudom, mi történt köztetek, de..." Mihrimah: "Kérdezd Rüstemet. Majd ő elmondja." Hürrem: "Ha az apáddal akarsz beszélni, beszélj csak! Ahogy mondtad, nem akadályozom meg. De először mondd el, mi törte össze szívedet! Azután tégy azt, amit akarsz." 




Süleyman a teraszára megy ki, miközben Mustafa legutóbbi lépése jár az eszében. Visszagondol arra, mikor Matrakci beszámolt neki a nyomozásáról. Hazudott neki, mert azt mondta, már nincs Amasyában Mihrünissa. Majd visszaidézi a levélben olvasottakat, hogy Mustafa titokban feleségül vette Mihrünissát. Lokman érkezik, Sokullut jelenti be: "Nagyuram, hívattál?"


Mihrimah és Hürrem folytatják a beszélgetésüket Hürrem szobájában. Hürrem: "Ki írta neked azt a levelet?" Mihrimah: "Anélkül, hogy biztos lennék benne, nem szeretnék meggyanúsítani senkit sem... de különben is, ennek semmi köze a döntésemhez. Már hosszú ideje gondolkodom a váláson. Ez az ügy csak egy kifogás." Hürrem: "Rüstem szerelmes beléd. Rosszul bánt veled valaha is? Vagy csúnyán beszélt veled? Vagy bántott? Vagy megcsalt? Egyetlen hibája, hogy elfoglalt az államügyekkel. Talán kicsit elhanyagolt téged. Ha lenne egyéb hibája, mondd el nekem! Vagy nem teljesíti házastársi kötelezettségét?" Mihrimah: "Még mindig nem érted, ugye? Én vagyok az, aki nem tudom teljesíteni a kötelezettségeimet! Mert... nem szeretem! Soha nem is szerettem!"



Rüstem belemerült gondolataiba, mikor Sokullu érkezik hozzá. Valami fontos dolgot kell neki mondnia, de Rüstem meg sem hallja. Kérdi Rüstemtől, hogy jól van-e? Rüstem arra kéri, hagyja magára. De Sokullu azt mondja, hogy épp a Szultántól jött, és hogy Mustafa... Rüstemet nem érdekli, elküldi. 



Hürrem még mindig megpróbál tanácsot adni lányának: "Ez az ügy a fivéreid jövőjéről szól, Mihrimah. Nem hagyom, hogy tűzbe dobd őket! Ellenségeink amúgy is keresik a lehetőséget. Rüstem távollétében egy kanál vízben megfolytanának!" Mihrimah: "Nem dobok senkit se a tűzbe. Ha attól aggódsz, hogy Rüstemet eltávolítják és száműzik, akkor ne aggódj. Beszélek apával, hogy hagyja hadd folytassa munkáját." Hürrem: "Rüstem attól erős, hogy feleségül vett téged. Ha elválik, akkor egy pillanat alatt kiesik a kegyből, és egy röpke szellővel le is csapják a fejét!" Mihrimah: "Biztos vagyok abban, hogy találsz egy másik pasát, aki hűségesen szolgál téged. Ott van pl Sokullu Mehmet Pasa..." Hürrem: "Ő írta neked a levelet?" Mihrimah: "Mi történhet még, anya?! Kinek nézel engem?!" Hürrem: "Mit gondolsz, mi történik akkor, miután elválsz, Mihrimah? Szultánunk, amilyen gyorsan csak lehet, újra férjhez ad, és biztos lehetsz benne, hogy megint olyan valaki lesz az, akit te nem akarsz. Ráadásul, senki sem fog annyira szeretni, mint Rüstem! Senki nem fog annyira szenvedélyesen szeretni, mint ő. Ez az, amit akarsz?" Mihrimah: "Ezúttal nem megyek senkihez, akit nem szeretek! Ha most megengeded, megyek beszélek az apámmal." Hürrem: "Nem, Mihrimah. Hamarosan háborúba mennek. Számomra is, a fivéreid számára is most ez a fontos. Rüstemnek is, hiszen ez lesz az első alkalom, hogy Nagy Vezírként lesz jelen. A legerősebb állapotában kell mennie. Ezért még várnod kell." Mihrimah: "A háború eltarthat két évig is." Hürrem: "Így van... Rüstem nem lesz itt, nem fogod látni! Úgyhogy, ha majd visszatér, és még mindig el akarsz válni, akkor tedd! Ne feledd, egyik oldalon te állsz az álmaiddal, a másikon pedig a fivéreid jövője áll!"





Fatma készülődik a szobájában, mikor Melek érkezik: "Szultánám, nem hiszed el, mit hallottam! Mihrimah Szultána veszekszik Rüstem Pasával!" Fatma: "Pont ezt vártam. Hamarosan Rüstem el fogja hagyni a palotát." Melek átad egy levélkét, melyet Elkas küldött. A férfi szeretne Fatmával találkozni. Melek szerint talán Mihrimah Szultánával kapcsolatban akar vele találkozni. Melek megkérdi, hogy nem akar-e küldeni Mihrimahnak levelet, mintha azt Elkas írta volna? Fatma: "Hogy tehetném, ha Mihrimah maga nem is tud róla?"



Hürrem kezet most, közben azt mondja Fahriyének, hogy nincs elég bajuk, még itt van Mihrimah is! Azt mondja, rá kell jönniük, ki írta a levelet. Fahriye azt mondja, hogy korábban nem mondhatta, de nem sokkal ezelőtt Kutahyából érkezett egy levél. Amint Hürrem kinyitja a levelet, azt mondja, reméli, Lala Mustafa elküldte Hurichihant. Elolvassa, majd elmosolyodik. Azt mondja, hogy Mustafa Herceg a saját ellensége. Lokman érkezik, mosolyogva, mert azt hiszi, hogy Hürrem most tudta meg a Mustafa-Mihrünissa titkot, de Hürrem azt mondja, ő ezt már rég tudja. Majd kérdi, hogy reagált erre a Szultán?


2.rész

Mustafa teljes naivitásban édesanyjával és titkos feleségével a fiáért imádkozik: "Uram, adj fiamnak, Mehmetnek hosszú, egészséges életet! Szegény öcsém, Mehmet sorsa más volt. Milyen szomorú, hogy élete erejében, fiatalon kellett meghalnia. Isten nyugosztalja." Mahidevran nem érzi jól magát a névválasztás miatt. Azt mondja, hogy a Szultánt kellett volna megkérni, hogy agyjon a gyereknek nevet. És talán még személyesen is ellátogat hozzájuk, hogy ezt megtegye. Mustafa szerint, ezt biztos nem történik meg, mert most nagyon el vannak foglalva a háborúra való felkészülés miatt. Ráadásul megemlítette apjának, hogy ha fia születik, szeretné elhunyt testvéréről elnevezni. Mihrünissa: "Allah akaratával fiunk becses államférfi lesz és olyan lelkiismeretes, és inteligens Herceg, mint te." Mustafa: "Te vagy a fiam édesanyja... te fogod felnevelni... más mód nem is lehetséges! Remélem, hogy annyira fogom szeretni az én Mehmetemet, amennyire egy apa csak szeretheti fiát."


Mihrimah a kislánya haját fésüli, mikor Rüstem érkezik. A kislány odaszalad apjához, aki megdícséri, mennyire szép a haja. A kislány büszkén meséli, hogy az anyukája készítette épp neki. Rüstem megkéri Gülbahart, vigye ki a kislányt, majd azt mondja: "Hürrem Szultána szerint, vársz a bejelentéssel, amíg vissza nem térek a hadjáratból." Mihrimah: "Nem mondtam, hogy várok. Csak annyit mondtam, hogy meggondolom." Rüstem: "Az jó lesz, ha gondolkodsz rajta egy kicsit, mert rá fogsz jönni, hogy ez a hirtelen ötleted mekkora nagy hiba lenne." Mihrimah: "Gondolod, hirtelen döntés volt? Csak arra a belső hangra hallgattam, amelyik már évek óta motoszkál az agyamban." Rüstem: "Akkor miért vártál ilyen sokáig? Vagy az kellett, hogy meglássalak levelet írni? Magyarázatot vagy bocsánatkérést vártam volna, erre meg mit kaptam!" Mihrimah: "Nem így akartam. De te mindenkinél jobban ismered a helyzetünket. A házasságunk hiba volt." Rüstem: "Kit akarsz átejteni? Az a férfi áll e mögött, aki azt a levelet írta neked! Nem igaz?! Ki ő, Mihrimah?! Kivel csalsz meg?!" Mihrimah: "Utoljára mondom! Akár hiszel nekem, akár nem! Amióta feleségül mentem hozzád, ezt az incidenst is beleértve, soha nem tettem olyat, ami miatt szégyenkeznem kellene nekem, neked vagy a családomnak! Ha még egyszer ezt mondod, esküszöm soha többé nem látsz se engem, se a lányomat!"

Mustafa: "Megkezdtük az előkészületeket a fővárosi ottartózkodásunkhoz." Mihrünissa aggódik, mert ismét el kell válniuk, és egy ilyen háború akár évekig is eltarthat. Mustafa: "Te is jössz velem." Mihrünissa: "Nem lehet! A Szultán rá fog jönni!" Mustafa: "Belefáradtam, hogy állandóan titkolóznom kell. Magam mondom el apámnak! Tőlem fogja megtudni!" Kopognak, Taslicali az: "Megérkezett Atmaca és Yavuz a fővárosból. Akarod őket látni?" Kint a folyosón a két katona szembetalálkozik Mihrünissával. Gratulálnak neki a babához. Mihrünissa: "Atmaca, hogy érzed magad? Fáj még a sebed?" Atmaca: "Már sokkal jobban vagyok. Titkom kitudódott, viszont azt nem említettem, hogy te is tudtál róla." Mihrünissa: "Nekünk nem csak ez az egy titkunk van... A Herceg úgy döntött, hogy engem is magával visz a fővárosba. Így mindenki számára kiderül... Hercegünk már vár rátok." Atmaca és Yavuz belépnek Mustafa szobájába. Atmaca: "Készen állunk elfogadni parancsodat, akármi is legyen az: vagy kivégeztetsz bennünket, vagy megengeded, hogy folytassuk munkánkat, hogy védelmezünk téged." Mustafa: "Ismered Malkocoglou Bali Beyt. Ő az egyik legkítűnőbb katonánk. Megemlítettelek benneteket levelemben és ő már válaszolt is." Yahya felolvassa: "Az ő neve Turgul Bey. Turanogullariról származik. Úgy is ismerik, hogy Atmaca. Egy kegyetlen harcos, akiben hezitálás nélkül megbízhatsz. Már rég nem láttam, és azt sem tudom, mi a feladata. Amikor utoljára láttam, éppen gyászolt. Borzasztó módon veszítette el feleségét és gyermekét." Atmaca: "Értem, mire gondolsz, Hercegem... Hogy egy olyan ember, aki nem tudta megvédeni a saját családját, hogy védhet engem?" Mustafa: "Pont az ellentétére gondoltam, Atmaca... Arra gondoltam, hogy csak egy olyan ember, aki ekkora fájdalmon ment keresztül és még mindig itt áll előttem, és azért harcol, amiben hisz, csak az az ember védhet meg engem... Atmaca, én most nem katonát keresek, hanem egy olyan embert, aki az oldalamon áll... Miért ne lehetnél te?" Atmaca: "Megtisztelnél vele, Hercegem..."

Cihangir Hürremhez nyit be: "Anyám, hallottad a hírt Mustafáról?" Hürrem: "Igen, hallottam. Egyértelmű, mit tett... Titokban feleségül vette Barbarossa lányát." Cihangir: "Ez biztos csak hazugság. Csak rágalmazás." Hürrem: "Ez igaz. Nyiltan ellenszegült a Szultánnak, ezért meg kell büntetni." Cihangir: "Amikor Beyazitról is kiderül az igazság, ugyanezt fogod mondani?" Hürrem: "Kinek az oldalán állsz, Cihangir? Amikor itt van Selim és Beyazit, miért szereted ennyire Mustafát?" Cihangir: "Talán azért, mert annyiszor ártottak neki..." Hürrem: "Amelyik oldalra fordítod figyelmed, a másik irányába megvakulsz... Bárcsak a többi testvéreddel is ennyit törődnél! Lefogadom, nem is hallottad, mi történt Mihrimahval?"
Elkas és Fatma a kertben találkoznak. Elkas megköszöni, hogy elfogadta meghívását. Fatma azt mondja, csak kíváncsi volt. Elkas: "Nem tudom, mikor láthatlak újra. Kérlek, bocsásd meg merészségemet... Szépséged, megőrít... Mióta megláttalak, csak rólad álmodom, állandóan te jársz az eszemben..." Fatma: "Vakmerőséged meglepő... De ha már szépségről beszélünk, Mihrimahval senki sem veheti fel a versenyt." Elkas: "Igazad van, ő valódi szépség, de házas... Senki sem merészelne arra az ösvényre rálépni, ami biztos a halálba vezet. És az is egyértelmű, hogy szerelmes Rüstem Pasába... Én egy erős, bátor nőt akarok, aki tudja, mit érdemel..." Fatma: "Mennem kell..."

Cihangir meglátogatja Mihrimaht: "Gyönyörű arcod szomorúnak tűnik... Nyilvánvalóan valaki elszomorított. Anyánk azt akarta, hogy próbáljalak lebeszélni a válás gondolatáról... De ne aggódj! Azért jöttem, hogy lássalak! Jól vagy?" Mihrimah: "Ez a házasság nagy teher számomra, ami napról napra egyre nehezebb. Mondd csak, ha megtehetnéd, hogy megszabadulsz a hátadon levő tehertől, megtennéd?" Cihangir: "Egy perc gondolkodás nélkül! Senki sem állíthat meg, nem kell senkire se hallgatnod, még az anyánkra sem!"

Zal Rüstemnek jelenti, hogy Atmaca és Yavuz visszatért Amasyába és hogy nincs más választásuk, mint megvárni a következő lépésüket. Rüstem: "Mihrimah Szultána egy levelet kapott. Nem tudom, mikor érkezett, de ez egy különösen fontos levél. Nem érdekel, hogy csinálod, de találd meg a feladóját! Hol van Elkas Mirza?" Zal: "A lakrészében." Rüstem: "Tartsd nyitva a szemed. Az az érzésem, neki is köze van ehhez."

Mustafa: "Megtettük az előkészületeket. Ha megkapjuk az engedélyt, indulhatunk is a fővárosba." Mahidevran: "Hallottam, Mihrünissa is megy... Miért másoktól kell megtudnom, és nem tőled? A tűzzel játszol. Miért kell eljátszanod apád bizalmát most, hogy rendbe jött a kapcsolatotok?" Egy levél érkezett a Szultántól, melyet átadnak Mustafának.

Süleymant látjuk, amint paripáján lovagol az erdőben. Visszaemlékszik arra a beszélgetésre, mikor Mustafa megígérte, hogy a kettejük levő bizalmat már semmi sem törheti meg. Süleyman levele: "A bizalom olyan, mint az üvegpalota, fiam... Csak egyszer kell megütni, hogy darabokra törjön. Minden egyes darabja az ember szívéig hatol. Tudomásomra jutott, hogy amíg a szemembe néztél és azt mondtad, nincs titkolnivalód, valójában volt... Ne feledd, a pokolba vezető út nem ég természeténél fogva. Mindenki magával viszi a tüzet. A köztünk levő szeretet és a bizalom, melyet a saját kezeddel építettél ki, most ugyanazzal a kézzel romboltál le. Oh, fiam! Egy különleges kapocs köt össze apát és fiát. És te ezt a kapcsot tépted el. Mostantól nem bízhatok meg benned, és te sem ígérhetsz nekem semmit. Ne merészelj a fővárosba jönni. Bebizonyítottad, hogy nem érdemled meg. Átadom a felelősséget az öcsédnek, Selimnek. Allah tartson meg téged, feleséged Mihrünissát és fiadat boldogságban mindörökké Amasyában." Mustafa: "Apám írta. Most már nincs titkom többé."

Manisában Selim olvassa apja levelét, hogy őt nevezi ki régensnek Isztambul élére, és hogy Mustafa valami nagyon rosszat művelt, és hogy az apja soha többé nem fogja visszavonni egy döntését sem. Közben Nurbanu a Hürremtől kapott levelét olvassa, melyben a Szultána instrukciókkal látja el a lányt: Selimnek nagyon óvatosnak kell lennie, hogy új lehetőséget kapott, és ki kell tartania amellett, hogy többé nem nyúl alkoholhoz. Nurbanu: "Édes kisfiam! Szerencsés vagy! Megyünk a fővárosba, Canfeda! Szultánunk Selimet jelölte ki védőjének. Azonnal ossz aranyat, és készíttess lokmát! Remélem, nem jött hír Eftalyától és a férjétől! Nem akarom, hogy fejfájást okozzanak, főleg nem most!" Canfeda: "Elvette a pénzt, amit ajánlottunk neki, azóta nem láttam."

Yahya: "Kaptál híreket a hadjáratról?" Mustafa: "Nem megyünk sehova! Sem a hadjáratba, sem a fővárosba! Sarokba lettünk szorítva! Még nem tudom, hogy tudták meg... Azt akarom, hogy a palotában kérdezzetek ki mindenkit!" Yahya: "Hercegem, van közöttünk valaki, aki ellenségeink kezében volt egy ideig... Még mindig úgy gondolod, nézzünk utána a dolognak?" Atmaca: "Yahya Bey! Életem során, senki nem vádolt meg árulással, de te ezt már másodszor teszed meg!" Yahya: "Napokig ellenségeink fogságában voltál... Honnan tudhatnánk, hogy semmit sem mondtál nekik???" Mustafa: "Taslicali! Atmaca! Nincs itt az ideje, hogy egymással vitatkozzatok! Lépj kapcsolatba Fatma Szultánával! Meg kell tudnia, honnan kapta a Szultán az információt."

Mahidevran: "Tudtuk, hogy előbb vagy utóbb kiderül... Számtalanszor figyelmeztettelek benneteket, de senki sem hallgatott rám!" Mihrünissa azt gyanítja, hogy az ő palotájukból származhat az információ. Mahidevran emlékezteti, hogy Beyazit és Hurichihan is tud a dologról...

Kutahyában Lala közli Beyazittal, hogy Selim kinevezése számára is hasznot hozhat. Beyazit: "Miről beszélsz??? Nyilvánvaló, hogy egy játéknak vagyunk a részesei, máskülönben, miért fordított hátat a Szultán Mustafa bátyámnak???" Lala: "Megvolt az oka rá..." Beyazit: "Meghalnék inkább, minthogy Selimet lássak Isztambul élén." Hurichihan: "Kérlek, ne mondd ezt... És aztán? Mit számít? Ők mindketten a te ellenfeleid..." Beyazit: "Hegyekben mérhető a különbség közöttük. Selim olyan, aki az én hibáimra vár... Míg Mustafa fivéremben mindig meg lehet bízni. Ő életem része, aki soha nem hagy cserben."

A következő jelenetben Sümbült látjuk, amint a piacon nézelődik. Kurdret Aga üdvözli, kérdi hol volt idáig? Sümbül: "Azt csináltam, amit csak akartam! Vettem egy hajót, és meglátogattam barátaimat Üsküdarban! Galatára is elmentem! De az unalom ellen nem találtam megoldást!" Kudret: "Nos, itt éltél több éven keresztül... Most, hogy szárnyakat kaptál, nem tudsz magaddal mit kezdeni..."


3.rész

Sümbül: "Nyilvánvaló, hogy egy hárem agának, aki elhagyja a palotát, mi a feladata. El kellene mennem Egyiptomba, de nem tudom rávenni magam, csak halogatom... de azt sem tudom, mit csináljak, ha itt maradok... Reggel megyek a mecsetbe az imára, majd megvárom a delet az udvarban..." Kudret Aga: "Valami elfoglaltságot kell találnod magadnak." Sümbül: "Ez a szándékom... Arra gondoltam, hogy beszélek veled. Van egy kis pénzem, talán kereskedhetnék..." Kudret Aga: "Egy kis pénz? Drága Agám! Elég kell, legyen, még a Szultánáknak sincs ennyi! Ki tudja, mennyit őriztél meg?" Sümbül: "Shhh!!! Ha valaki meghall, még azt hiheti, ez az igazság! Mégis... adj tanácsot.. évekig kereskedő voltál." Sümbül valamit észrevesz a kosárban: "Mi ez a kecske ürülék?" Kudret Aga: "Ne is kérdezd, Agám! Úgy hívják kávé. Semmi haszon nem származik belőle! Nem lehet megenni, nem lehet meginni. És én meg annyit invesztáltam bele!" Sümbül: "Nem ismerem az ízét, de nagyon finom az illata ennek a kávénak... de hogy főzöd meg?" 

Rüstem a Dívánon: "Nagyuram! Meg sem tudjuk számolni, mennyi gratuláló levél érkezett a világ sarkairól. Mindenki arról beszél, hogy a mi magasságos királyunk, hogy győzted le Ferdinándot és V. Károlyt." Süleyman: "Mindegyiket el akarom olvasni." Rüstem: "Ahogy kívánod." Piri Reis: "Nagyuram! Elkészítettem az új térképet, amely az Ottomán Birodalom teljes területét, az újakat is beleértve magába foglalja." Süleyman: "Áldás kezeidre, Piri Reis! Hatalmas nagy munka lehetett!" Piri Reis: "Ez a térkép nagyon jól bemutatja, mekkora hatalmas területet birtokolsz. Hadd tudja meg a világ! Évszázadokra tisztelni fognak!" Süleyman: "A szó elszáll, írás megmarad. Azt akarom, hogy amit eddig tettem, mindent jegyezzenek fel. Költők verseikben, dalszöveg írók a dalaikban, művészek a festményeikben, írók a könyveikben mind írjanak rólam, hogy az unokáim és azok unokái útmutatásként tekintsenek tetteimre. Hadd lássák milyen örökséget hagyok rájuk. Meg kell őrizniük, és ha elég erősek, növelniük kell." Sokullu: "Olyan nagyszerű király, mint te még nem élt a földön, és egyhamar nem is lesz... Allah tartson köztünk téged!" Rüstem: "A hadjárat estéjén Tahmasp nagyon fog aggódni. Senkinek sem lehet kétsége, hogy megnyerjük a csatát." Süleyman: "Hogy állnak az előkészületek?" Rüstem: "Nagy erővel dolgozunk rajta. Allah engedélyével, tavaszra el is készülünk. Mindent megteszünk, mi szükséges." Süleyman: "Jó! Ahogy a keresztény világ elfogadta dominanciánkat és meghajolt előttünk, ugyanúgy fogjuk Tahmaspot eltávolítani rejtekhelyéről és megadásra kényszeríteni."

Késő este látjuk Sümbült, ahogy a kávéját főzi. Kopognak: "Várj, jövök! Szinte betöröd az ajtót!" Meglepődve látja, hogy Hürrem jött meglátogatni. Hürrem: "Miért nem maradtál abban a nagy házban, amit neked ajándékoztam? Elég pénzt is kaptál hozzá..." Sümbül: "Kellemes nekem itt. Ráadásul itt könnyebb munkát is találnom." Hürrem: "Miért nincs senki segítőd?" Sümbül: "Nem akarom, hogy bárki nekem dolgozzon." Hellyel foglalja Hürremet, aki kíváncsi, milyen illatot érez? Sümbül: "Ez az ún. kávé. Egyik kedves kereskedő ismerősömtől kaptam a piacon. Most főzök ilyet először. Ez egy forró ital, mint a szirup."
Mihrimah a szobájában van, mikor Gülbahar belép hozzá: "Hol van Rüstem?" Gülbahar: "Elment az új kerti palotába. Tudom, semmi közöm hozzá, de Rüstem Pasa nagyon szomorú. Még soha nem láttam ennyire szomorúnak azelőtt." Mihrimah: "Elhiheted, sokkal boldogabb lesz nélkülem. De ez az időszak nagyon nehéz számára. Egy sérülés most sokkal erősebben fáj..."

Sümbül megkínálja frissen főzőtt kávéjából a Szultánát. Hürrem: "Remélem, olyan finom az íze, mint az illata." Sümbül: "Hamarosan megtudjuk, Szultánám." Belekortyolnak. Hürrem: "Olyan az íze, mint a méreg. Remélhetőlek a török édesség elveszi keserű ízét." Amikor Sümbül elfut egy pohár vízért, Hürrem még egy kortyot iszik és megjegyzi, hogy Lokummal valóban ízletes. Sümbül megjegyzi, hogy Hürrem mennyire szellemes, majd hozzáteszi, hogy épp azon gondolkodott, hogy melaszt tesz bele. Hürrem jót kacag rajta. Hürrem: "Mivel töltöd idődet? Remélem, jól érzed magad..." Sümbül: "Nem is tudom, hol kezdjem... El sem hiszed, mennyire hiányoztál nekem! Milyen jól tetted, hogy meglátogattál!" Hürrem: "Nekem is jót tett! Annyira elegem van már a palotából! A falai már kezdtek rámomlani, így nem volt maradásom." Sümbül: "Remélem, nincs nagy baj." Hürrem: "A gondjaim a fiaimmal soha nem érnek véget. De most mindezek fejébe itt van Mihrimah!" Sümbül: "Mi történt?" Hürrem: "Jaj, ne is kérdezd, Sümbül!"



Süleyman a tükörben nézi magát, közben eszébe jut fiatalkori önmaga, ahogy a katonáknak adja az utasításokat és szavaival moráljukat növeli. Szól Lokmannak, hogy készülődjön, mert a janicsárokat akarja meglátogatni.



Hürrem a saját szobájában van már, mikor Mihrimah érkezik. Üdvözlik egymást, majd Hürrem kiinvitálja lányát az erkélyre. Mirhimah: "Döntöttem. Megfontoltam, amit mondtál." Hürrem kiküldi a szolgákat. Mihrimah: "Elválok Rüstemtől. De megvárom a háború végét. Addig pedig nem szólok egy szót sem a Szultánnak." Hürrem: "Egy pillanatra azt hittem, elvesztetted az eszed. De most már látom, mégiscsak az én lányom vagy!" Mihrimah: "De csak egy feltétellel." Hürrem mosolyogva kérdezi: "Alkudozni akarsz?" Mihrimah: "Ha egy nap rámmosolyog a szerencse és odaadom valakínek a szívemet, akkor te megengeded, hogy hozzámenjek. Mindegy, ki lesz az." Hürrem: "Az idő megoldja... Több minden változhat még... Talán meggondolod magad." Mihrimah: "Nem erre a válaszra várok." Hürrem: "Megígérem, akihez te akarsz, ahhoz mehetsz feleségül."



Süleyman a janicsárok alakulatát látogatja meg Sokullu és Rüstem oldalán. Minden katona a Szultánt dicsőíti. Számos pasa és őr is jelen van. Süleyman helyet foglal a trónon. Hívatja Ferhat Agát, hogy számoljon be a janicsárok helyzetéről. Azt mondja, hogy a katonák minden idegszálukkal a Szultán parancsát figyelik, és izgatottan várják, mikor indulhatnak ismét harcba. Süleyman: "Katonáim! Ahogy Hizr eltávozik, megindítjuk haderőnket és Allah engedélyével nem is térünk addig vissza, míg el nem foglaljuk a perzsák tartományait. Erről a hatalmas győzelemről fog beszélni az egész világ! A történelem rólam fog szólni és bátor katonáimról!" Janicsárok: "Hosszú életet a Szultánunknak!"



Közben Mustafa Taslicalival és Atmacával beszélget: "Mit tudtatok meg a levélről?" Atmaca: "Nem Amasyából informálták a Szultánt." Mustafa: "Hogy lehetsz ebben ilyen biztos?" Atmaca: "Az az információ, melyre vártunk, megérkezett a palotából. A Szultán a levelet, Kutahyából kapta." Mustafa: "Mit mondasz? Azt mondod, Beyazit küldte a levelet?!" Taslicalihoz fordul: "Így van Hercegem. Talán a hatalom mohósága lett rajta úrrá."

A janicsárok alakulatánál Ferhat Aga Süleymanhoz fordul: "Bocsásd meg kíváncsiságom, ha túllépem határaimat, Nagyuram, de Mustafa Herceget választottad régensnek és most megváltoztattad döntésed..." Süleyman: "Elégedetlen vagy a döntésemmel és megkérdőjelezed azt?" Ferhat Aga: "Soha, Nagyuram! Hogy merészelném? Csak egy perc alatt megváltoztattad döntésedet, arra gondoltam, hogy jól van-e Mustafa Herceg?" Süleyman: "Foglalkozz csak a hadjárattal, Aga! A legjobb képesség, ha a saját feladatoddal vagy elfoglalva." Ferhat Aga: "Bocsáss meg, Nagyuram."


4.rész

Selimnek egy igazi arab terivért hoznak. Gazanfer szerint ez a fajta nagyon előkelő, gyors és hű gazdájához. Selim úgy véli, hogy akkor a Szultán nagyon méltányolni fogja ezt az ajándékot. Közben Dimitri jött el ismét. Selim nem szeretné fogadni, de a férfi megfenyegette őket, hogy ha nem beszélhet a Herceggel, akkor panaszt tesz.

Közben Cihangir Fatmával beszélget. A Herceg megjegyzi, hogy nem látta túl boldognak Mustafát, mikor apjuk kinevezte régensnek. Szerinte Mustafa biztosan szomorú. Fatma: "Ez csak egy apró győzelem volt. Hallottál a Mihrünissa dologról?" Cihangir megrázza a fejét. Fatma: "Beyazit minden bizonnyal tudott róla." Cihangir: "Beyazit sosem árulta volna el!" Fatma: "Miért nem? Elvesztette Hurichihant és így akarta kiereszteni mérgét." Cihangir: "Ami történt, megtörtént. Mindennek ellenére, amikor Rüstem elmegy, minden jobb lesz." Fatma: "Miért mondod ezt?" Cihangir: "Neked ezt nem kellene tudnod..." Fatma: "Tudok Mihrimah és Rüstem megromlott házasságáról." Cihangir: "Mihrimah el akar válni, de anyánk arra kérte, hogy várjon legalább addig, míg a háború véget ér, és mindenki hazatér." Fatma: "A Szultán mit szólt mindehhez?" Cihangir: "Még nem tudom."
Selim fogadja Dimitrit: "Azt hittem, Gazanferrel elintéztétek ügyünket? Akkor most miért jöttél?" Dimitri: "Nem olyan egyszerű. Még több pénzt fogsz adni." Selim: "Hogy merészelsz ide állni elém, és azok után, hogy elfogadtad a pénzem, még többet kérni?!" Dimitri: "Beszéljünk rólad! Leültél egy asszonnyal, házasságtörést követtél el, miközben az asszonynak férje van!" Selim megragadja a férfi gallérját: "Mondj egy okot, miért ne végeztesselek ki itt rögtön!" Dimitri: "Az asszony vár rám. Ha nem érkezem meg, akkor elmegy a bíróhoz panaszt tenni." Selim: "Ez egy játék, nem igaz? Te voltál, aki rávetted a feleséged, hogy hívjon meg a farmotokra, hogy most pénzt követelhess tőlem!" Dimitri: "Nem, nem így volt! A nejem meg fog fizetni azért, amit tett! De most neked kell megfizetned, amit te tettél! Most fizess, aztán soha többé nem látsz engem!" Slim: "Ki küldött?! Kit szolgálsz?! Beyazitot?! Mustafát?!" Dimitri: "Senki sem küldött. Én csak egy ártatlan kereskedő vagyok, akit felszarvaztak. Most pedig azon dolgozom, hogy elsimítsam a problémát. Ha adnál nekem 100.000 aranyat, elfelejteném, ami történt." Selim megüti: "Hogy merészeled?!" Gazanfer nyugtatja meg, majd utsítást ad, hogy vigyék ki onnan a férfit.

Gazanfer: "Megkapod a pénzed, Dimitri Efendi, de az a mennyiség, amit kívánsz, elég nagy. Időbe telik előkészíteni." Dimitri: "Várni fogok..." Gazanfer: "Várj otthon. Néhány napba beletelik, aztán örökre elmehetsz." Dimitri: "Hogyan bízhatnék meg benned? Mi van akkor, hogy mindkettőnket megölsz?" Gazanfer: "Ha ez így lenne, akkor mi most nem beszélgetnénk egymással. Menj haza, és várj!" Dimitri: "Legyen így... Hallgatok rád, habár egyedül leszek. A feleségem egy biztonságos helyen lesz közben, amiről senki sem tud... az életünk biztonsága érdekében..."

A fővárosban Hürrem Szultána a Szultán szobájába készül, miközben Fatma már ott van: "Amikor én is tudomást szereztem róla, engem is meglepett! Fogalmam sincs, miért titkolta el előled Hürrem?" Hürrem ekkor érkezik meg. Süleyman: "Igaz, amit hallok?" Fatma: "Világos, hogy a szíved nem engedte, hogy megemlítsd... A tény, hogy Mihrimah el akar válni Rüstemtől, és hogy még a palotájában sem akarja többé látni... mindent elmeséltem, minden apró részletet." Hürrem: "Bárcsak előbb velem beszéltél volna! Mivel a helyzet nem olyan súlyos, mint gondolod... Igen, valóban volt közöttük nézeteltérés, de mindent rendeztünk. Miután Fatma Szultána már oly hosszú ideje házasságon kívül él, nem érti teljesen a helyzetet." Fatma: "Te vagy, aki nem érti a helyzetet!" Hürrem: "Beszéltem Mihrimahval, és meggondolta magát!" Süleyman: "Elég... Senkinek sincs joga vitatkozni a jelenlétemben. Afife Hatun! Azonnal hívd ide Mihrimaht!"

Közben Manisában Gazanfer tájékoztatja a fejleményekről Nurbanut és Canfedát. Nurbanu: "Tudtam! Valami mindig történik!" Gazanfer: "100.000 aranyat akar... Nyilvánvaló, hogy csak játszanak velünk. És a felesége is biztos benne van. Ha rajtam múlna, mindkettő életét elvenném! De a Herceg csendben akarja elintézni az ügyet, nem akarja, hogy bárki is tudomást szerezzen róla."

Miközben Afife Hatun elkíséri Mihrimaht a Szultán szobájáig, kérdi, hogy valóban el akar-e válni? Választ nem kap, mert Mihrimah belép apjához. Süleyman: "Én gyönyörű holdfényem, én gyönyörú napsugaram! Történt néhány dolog, és tőled akarom hallani... Fatma, Hürrem, ti most elmehettek... Mi az, ami elszomorít téged? Rüstem Pasa? Tett valamit? Vagy szégyelled nekem elmondani? Olyat tett, ami megsértette büszkeséged? Ha igen, nincs okod elrejtened előlem..." Mihrimah: "Nem rejtek el előled semmit... Nem úgy, ahogy itt a palotában néhány asszony teszi. Rüstemmel kötött házasságom olyan, mint egy elszáradt virág, várok, hogy valaki leszakítsa." Süleyman: "Azt mondod, hogy eltűnt a boldogság az otthonodból?" Mihrimah: "Szégyenlős vagyok ilyen dolgokról beszélni veled... Habár, igen, ez az igazság... Nem vagyok boldog vele. Azt hiszem, a különválásunk a legjobb megoldás, ha megengeded." Süleyman: "Adj egy érvényes okot, hogy ez megtörténhessen. Úgy értettem, hogy Rüstem nem tett semmi rosszat, igaz?" Mihrimah: "Igen, igazad van, de..." Süleyman: "Az élet nem mindig olyan, mint a tavasz. Urunk telet és őszt is teremtett, hogy értékelni tudjuk a tavaszt." Mihrimah: "Soha nem volt tavaszom... a telemnek meg soha nincs vége." Süleyman: "Indokaid kell, hogy legyenek, hogy ezt mondd. Véleményem szerint, várnod kellene egy kicsit. Értsd meg döntésed következményeit. És ha idővel még mindig így gondolod, újra beszéljünk róla.."

Amíg Mihrimah az apjával beszélgetett, a két Szultána kint várakozott. Ahogy Mihrimah végzett, Hürrem megpróbált utánamenni, hogy megtudni, mi zajlott le a szobában. Fatma arra kérte, most ne zavarja, már nincs hatalma felette. De ha egyszer is a szemébe nézett volna valaha is, már rég érezni lehetett a szemében mély fájdalmát. Hürrem: "Mindig jó voltam hozzád... és az is akartam maradni. De fontos, hogy tudd, tűrőképességem határához értem." Fatma: "Most fenyegetsz engem?" Hürrem: "Bármit is értesz ebből, az. Tartsd távol magad a gyerekeimtől! Ne használd fel őket piszkos játékaidhoz! Máskülönben úgy elbánok veled, hogy még a saját árnyékodat sem ismered fel!"

Ahogy Fatma a szobájába ér, Melek egy levelet ad át Elkastól. Miután elolvassa, utasítja Meleket, hogy készülődjön, azonnal indulniuk kell.

Hürrem Rüstemmel találkozik, aki inkább szeretne a feleségével és a kislányával lenni. Hürrem: "Ha nem akarod Mihrimaht és a hatalmadat elveszíteni, akkor össze kell szedned magad!" Rüstem: "Bárcsak tudnám... de hogy ha szerelmi ügyekről van szó, akkor mindegy, hogy király vagy vagy..." Hürrem: "Minden visszatér a régi kerékvágásba, csak légy türelemmel... A Szultán is tud már a dologról, és ő is azt tanácsolta, hogy legyen türelemmel. A mi oldalunkon áll! Ez a házasság fontos számunkra. Nem viselném el, ha elveszítenélek. Túlságosan értékes vagy... Ne feledd! Sorsunk egybe van forrva!"

Fatma titokban találkozik Elkassal. Mindkettejük szolgája elhagyja a szobát, hogy kettesben lehessenek. A férfi üdvözli, majd kifejti, hogy jelenléte friss életet lehel belé. Fatma: "Mit gondolsz, mit csinálsz? Titokban találkozol velem?" Elkas: "Reménytelen vagyok... Néhány napja a palotád kertjében sétáltam, hogy hátha belédbotlom. Óvatos voltam, még Rüstem Pasa gyanakvását sem vívtam ki, nehogy valami kárt okozzak neked..." Fatma: "Ha nincs közöttünk semmilyen kapcsolat, miért aggodalmaskodsz annyira?" Elkas: "Hogy nincs semmilyen kapcsolatunk?" Fatma: "Nincs... és nem is lehet." Elkas: "Szépséged mindent elmond... A szerelem magától jön és éget és mindent tönkreteszi... Gyönyörű arcod nem találkozott a szerelem angyalával... Kis erőfeszítéssel a tűzé lesz és az ember céltáblája..."

Süleyman: "Láttam... láttam a szemén, hogy nem boldog, láttam a mély fájdalmat. Valami tényleg hiányzik az életéből." Hürrem: "Senki sem sétálhat a mennyország kertjében... Mindenki reménykedik, hogy egy nap, és imádkozik érte... Engem kivéve, természetesen. Te vagy az én mennyországom ezen a földön." Süleyman: "Én vagyok a te mennyországod. De tudod, hogy te mi vagy nekem?" Hürrem: "Persze! Én a te mennyországod vagyok! De időnként a pokolban érzed magad. Tudom, néha megbántalak. Mindenkinek megvan a maga természete, és az enyém ilyen. De pont ezért szerettél belém évekkel ezelőtt. Ha valaha is megpróbálnám elfelejteni ki voltam, akkor a szerelmünk meghalna. Nem lennék többé Hürrem, és te nem lennél Süleyman..."

Fatma visszatér szobájába. Melek érdeklődik, hogy jól van-e. Fatma: "Nem vagyok benne biztos, hogy jól vagyok-e vagy rosszul... Már hosszú ideje nem éreztem magam így... A szívem már régóta nem vert ennyire... Azt hiszem, a szerelem kopogtat az ajtómon..." Melek: "Szeretni olyan valakit, mint te, lehetőség arra, hogy úgy érezd  magad, mintha bebörtönöztek volna a háborúban, Szultánám... Imádkozom, hogy légy óvatos."



5.rész
 - Engedd el magad, ne szorítsd a kezed, nyugodtan...igen, pont így ...semmiség, meglesz. - Egyáltalán nem könnyű. -De az. Mert nekem semmi tehetségem nincs mégis valahogy meggyeget. -Nincs lazsálás, gyakorolni kell. Ahogyan én dolgozom a sikeren, te is ezt fogod tenni. -Gyere be! -Hercegem,Amásiyából, a fenséges Mustafa herceg fegyveresei jöttek. Ön óhajtják látni. -Allah nevében, remélem jó ügyben. --------------------- -Fenséges herceg, a nevem Yavuz. Mustafa herceg parancsára jöttem. Ezt küldi önnek. ----------- " A nagyurunk, egy Kutáhiyából jövő levélből szerzett tudomást Hayrunissával való titkos frigyemről. Megjátszani a bizalmasomat, majd tátba támadni, nem olyan dolog amit illendő részedről. Engem nagyon mély bánatba taszítottál Beyazit. Milyen fájó, hogy az emberre a legnagyobb hatással a szeretteitől kapott pofonok vannak. Nagy leckéztetés volt ez számomra részedről testvérem." -------------- -Hercegem? -Mit tettél te- Lala? A nagyurunknak, Mustafa bátyám titkos frigyét felfedő levelet küldtek.Méghozzá az én palotámból. Ezen a helyen még madár sem repül a te tudtod nélkül. Azt a levelet te írtad nemde? Válaszolj nekem!!! -Igaz. Én írtam a levelet, de ne engem vádoljon. Ennek a játéknak a bűnöse nem én vagyok. A személy akit keres, az Hurricihan szultána. - Miket hordasz össze, te ember? A füled hallja, hogy milyen szavak jönnek ki a szádon ? -Míg ön vadászott, Hürrem szultána parancsa érkezett miszerint Hurricihán szultánát (makedonia) Skopiyébe száműzzem. Ellenkező esetben, tudatja a dolgot a nagyúrral és rosszabb vége lesz. Akkor kényszer alatt vinnék el. -És mi köze van az elmondottaknak Hurricihánhoz? -Amikor ezt megtudta, felajánlott egy titkos egyességet Hürrem szultánának. Itt maradása fejében egy titkot akart vele megosztani. - Ez egy hazugság. Megrágalmazod Hurricihant. Ő szereti Mustafa bátyámat. nem tenne ilyet. -Viszont önt jobban szereti ,hercegem. ---------------------------- -Milyen lett? Mostanra jobb lett nemde? -Te voltál-e mond meg? Te voltál-e az aki Mustafa bátyámat elárulta? -Miről beszélsz te Beyazit? Semmit sem értek abból amit mondasz. - MIndent tudok Hurricihan. Az anyámmal titkos megállapodást kötöttél annak fejében, hogy itt maradhass. -Tehetetlen voltam Beyazit. Egyszer már elválasztottak tőled és Allah a tanúm, hogy ezért mennyit szenvedtem. Még egyszer nincs erőm elválni tőled. -És kinek köszönheted, hogy véget ért Hurricihan? Mustafa bátyámnak. Ő titokban elvitt téged a saját palotájába, ott összehozott minket...ez lett volna a viszonzás?... -Én nagyon sajnálom...érted a képes vagyok akár a pokolba is égni... -Semmi kifogás nem bocsájttatja meg a tettedet. Ezentúl az arcodat sem akarom látni. - Beyazit!

6.rész

117. rész vége…

Süleyman Sokulluhoz: „Látod a Galata tornyot? Teljes pompájában és méltóságában áll itt köztünk… És az Aya Sofia? Az embernek teljesen elakad a lélegzete is ettől a fenséges épülettől! Hogy van a főépítészem, Sinan? Elég rég nem láttam.” Sokullu: „Mint tudod, olyan szorgosan dolgozik, mint egy méhecske. Mehmet Hercegünk mecsete a jövő évre el is készül. És egész jól halad a Mihrimah Szultána üsküdari mecsetével.” Süleyman: „Jó. Amikor befejezi, azt akarom, hogy egy másik mecset építésébe kezdjen bele, amely reprezentálhatná hatalmamat és törvényeimet. Informáld, hogy gondolkodjon ezen. Azt akarom, hogy ez a projekt fenségesebb legyen mindennél, hogy a többi mecset ennek az árnyékába se érhessen, hogy ez az építmény évszázadokra fent maradjon. Teljes mértékben megbízom benne… mindeddig nem hagyott cserben.”

A következő jelenetben láthatjuk, amint Beyazit festeni tanítja Hurichihant… Majd egy aga bejelenti, hogy követ érkezett Amasyából. Yavuz az, átadja Mustafa levelét: „Szultánunk tudomására jutott a titkom, hogy feleségül vettem Mihrünissát… méghozzá egy levélből, melyet Kutahyából küldtek. Nem illik hozzád, hogy színleled előttem, hogy őrzöd titkomat, aztán mégis elárulsz. Nagyon mély sebet ütöttél belém. Milyen szomorú, hogy attól az embertől kapom a legnagyobb pofontot, aki a legközelebb áll hozzám. Nagyon nagy leckét adtál nekem.”

Rüstem: „Kiderítetted, ki írta a levelet?” Zal: „Kikérdeztem mindenkit. De el tudod képzelni, mennyire nehéz ez az ügy.” Rüstem: „Rengeteg szolgáló van. Csak találsz valakit, aki hajlandó beszélni! Ha nem találsz senkit, téged foglak felelősségre vonni!”

Beyazit beront Lalához számon kérni a levélben foglaltakat…

Mihrimah panaszkodik az apjának, hogy nincs más választása, mint öltözködéssel és ékszerekkel foglalkozni. Mások döntötték el, hogy ő ki legyen, kit szeressen. Tudja, hogy mindez érte történt, mert ha hagyták volna, hogy önmaga döntsön, biztos hibákat követ el. Hozzáteszi, hogy habár ezek az ő hibái lettek volna, és legalább a saját útját járta volna. „Most olyan vagyok, mint egy törött üveg, melyet óvni kell, törődni vele. Senkit sem tudok boldoggá tenni… nem is ismerem magam… Anya és a közted levő szerelem árnyékában nőttem fel, és megfosztottam magam ettől az érzéstől. Talán, nem értesz meg engem, de kérlek, fogadd el döntésemet!” Süleyman: „Biztos vagy benne?” Mihrimah bólint.

A következő jelenetben Beyazit kiábrándul Hurichihanból…

Hürrem Rüstemnek: „A Szultán a legjobb döntést fogja meghozni. A háború előtt biztos nem engedélyezi a válást.” Mihrimah csatlakozik hozzájuk: „Közöltem a Szultánnal a döntésemet. Ő meg engedélyezte a válást… a hadjárat után. Válásunk ellenére folytathatod munkádat ebben a pozícióban.” Rüstem: „Ezek szerint, nem ismertél meg engem…”Ezek után Rüstem felkeresi a Szultánt. Süleyman: „Nem így akartam. Meg vagyok veled elégedve. Nagy Vezírként fogod folytatni szolgálatod.” Rüstem: „Nagyon kedves tőled… de kérlek, bocsáss meg.” Letérdel elé, és átnyújtja a pecsétet. Süleyman: „Tudatában vagy azzal, mit művelsz?” Rüstem: „Én mindig azt tettem, amit egy hozzád hű szolga csak tehet. Szerencsére, mindig támogattál. De a legfontosabb támogatóm Mihrimah Szultána, hiszen mélyen szeretem őt. Azért vettem feleségül, mert nagyon mély szálak fűznek hozzá, nem pedig a hatalom és rang miatt. Ő ad nekem erőt az élethez. Ha ő már nem lesz velem, nem leszek olyan erős, hogy ellássam feladatom, és te is meglátod gyengeségemet.” Süleyman: „Állj fel… Te és Mihirmah hirtelen döntést hoztatok. Az ilyen fontos ügyekhez érettség kell. Neked is meg kell várnod a hadjárat végét. És amikor eljön az ideje, újra tárgyaljuk ezt az ügyet. És ha akkor is fel akarod adni a pozíciódat, akkor az életeddel felelsz.”

Selim gondolataiba merülve bámulja kandallóját, mikor Nurbanu érkezik. Informálja a Herceget, hogy minden készen áll, akár már aznap indulhatnak is a fővárosba. Mikor Selim nem reagál, Nurbanu kérdi, hogy még mindig Dimintrin jár-e az agya? Selim azt mondja, azt az ügyet végleg lezárták, holnap megkapja a pénzét, és kész. Nurbanu nem érti, hogy akkor most miért olyan szomorú? Kérleli, ne foglalkozzon tovább ezzel az üggyel. Hibázott, megfizette az árát. Vége van.

Hürrem Süleymannal beszélget: „Mivel Selimet nevezted ki a főváros őrzőjének, nem kell aggódnod míg távol leszel.” Süleyman: „Allah akaratával… Nem akarok a főváros dolgaival foglalkozni, mert ez egy igen hosszú és nehéz háború lesz.” Hürrem: „Nem érdekes, mennyire lesz nehéz, én biztos vagyok benne, hogy győzedelmeskedni fogsz. De nem is történhet másképp, hisz az egész világ a te lábaid előtt hever. Még mindig fényes jövő áll előtted. Ki másnak lehet ilyen nagyszerű sorsa?” Süleyman: „Én is meghalok egyszer, mint mindenki más.” Hürrem: „Igen, de lábnyomod örökké a földön marad. Évszázadok, évezredek múlnak el, és az emberek még mindig a te nagyságodról fognak beszélni. Ha nem ez a legfontosabb, akkor mi?”

Elkas Rüstemnek: „Hogy tetszett Mihrimah Szultánának az ajándék? Ha nem tetszett, tudok más ékszert is ajándékozni neki.” Rüstem: „Milyen pompás!” Rüstemnek eszébe jut a jelenet, ahogy átadta Elkas az ajándékát. Ökölbe szorul a keze, majd azt mondja: „Valaki egy elfogadhatatlanul vakmerő levelet írt Mihrimah Szultánának. Ha megtudom, ki volt az, elkapom, és a saját kezemmel ölöm meg! Szóval, tartsd nyitva füledet, Elkas Mirza! Ha hallasz valamit, tudasd velem! Én mindenkiben kételkedem, még azokban is, akik közel állnak hozzám.” Elkas: „Nem értem…” Rüstem: „Nagyon is jól érted! Elég nyilvánvaló, hogy miről beszélek!”Megérkezik Zal, és közli, hogy sikerült kiderítenie, ki írta a levelet. Rüstem: „Ki?” Zal: „Fatma Szultána. Megtaláltam azt a szolgát, aki a levelet közvetítette. Melek adta neki…” Rüstem megkönnyebbül, majd hátba veregeti Elkast, hogy felejtsd el, barátom, amit az előbb mondtam, tárgytalan. Majd Mihrimahhoz siet.Az ajtónál az aga azt a parancsot kapta, hogy senkit ne engedjen be. Rüstem: „Annyira unalmas állandóan elmondani az embereknek, ami amúgy is egyértelmű… Mit is mondtál?!” Így bejut Mihrimah szobájába…Mihrimah: „Most már szokásoddá válik, hogy engedély nélkül lépsz be a szobámba?!” Rüstem jelez a szolgáknak, hogy hagyják őket magukra, majd megszólal: „Van valami, amiről tudnod kell.” Mihrimah: „Már hallottam, hogy jártál a Szultánnál, és kérted visszaléptetésedet.” Rüstem: „Most hagyjuk a munkámat. Ha az életemet adnám érted, az se érdekelne téged. Mindketten tudjuk. De tudod az okát, hogy miért süllyed minden? Miért ért minket ez a csapás?” Mihrimah: „Még hányszor kell ezt nekem elmondani?!” Rüstem halvány mosollyal: „Bárkit is képzelsz, hogy azt a levelet írta neked, tévedsz. Nem az volt, akire gondolsz. Nem ő írta. Fatma Szultána volt! Becsapott téged!” Mihrimah megfordul, hogy elrejtse érzelmeit. Rüstem belesúgja a fülébe: „Ki gondolta volna, hogy őméltósága Mihrimah Szultána egy ál levél miatt saját maga áldozata lesz? Milyen szomorú.” Még közelebb jön. „Allah adjon neked nyugodalmas jó éjszakát!” Távozik. Mihrimah dühében lesöpri asztaláról a holmikat…

Reggel Fatma cicomázza magát, Melek közben megpróbálja meggyőzni, hogy gondolja át, mit fog tenni: „Nagyon veszélyes! Ha valaki meglát!” Fatma: „Tudd a helyed! Nem pont téged foglak megkérdezni, mit tegyek!” Melek: „Én csak azt szeretném, ami neked jó.” Fatma: „Akkor ne tarts fel!” Melek szomorúan álldogál, mire Fatma: „Szerelmes vagyok! Ne aggódj, reálisan látok! Tudom, hogy egy bizonyos korban a szív gyorsabban ver! A fiatalkori szerelem már a múlté. Olyan hosszú idő után most ismét érzem a szerelmet! Nem is álmodtam erről!”

Mihrimah az ágyán ülve gondolkodik. Hürrem érkezik hozzá, észreveszi a rendetlenséget: „Hallottam, mit művelt Fatma Szultána. Nem akarod szembesíteni és megfizetni neki?” Mihirmah: „Mennyire süllyedjek még le, anya? Már így is szégyenkezem!”

Dimitri a házában várakozik, mikor lovasok zajára lesz figyelmes. Az ajtó kinyílik és Selim lép be. Dimitri: „Nem vártam, hogy személyesen ön érkezik!” Selim: „Miután én indítottam el ezt az egészet, én is akarom befejezni. Itt a pénz, amit akartál.” Dimitri boldogan érinti meg az érméket. Ebben a pillanatban Gazanfer egy tőrt tart a nyakához. Dimitri: „Mit csinálsz?” Selim: „Eljöttél hozzám a palotámba, megfenyegettél, és azt feltételezed, hogy hagylak elmenni?” Dimitri: „Nincs más választásod, különben Eftalya elmond mindent.” Selim jelez egy agának, hogy mutassa meg, náluk van az asszony. Dimitri: „Hogyan?” Selim: „Áruló! Előtted egy Herceg áll! Tényleg úgy gondoltad, hogy el tudsz rejtőzni előlem?” Dimitri: „Hercegem! Ezt én tettem veled!” Gazanfer ebben a pillanatban végez vele. Eftaya ekkor felkiált, hogy ő nem is volt hibás, de vele is végeznek. Selim megparancsolja, hogy gyújtsák fel az egész épületet.

Süleyman azon a helyen sétál, ahol az ő mecsetét fogják felépíteni. Süleyman úgy véli, ez a hely megfelelő lesz, hogy jelképezze erejét és méltóságát mind a barátai, mind ellenségei előtt. Megkéri Sokullut, hogy tájékoztassa Sinant, hogy oda szeretné építtetni az új mecsetet. Sokullu továbbítja Sinan mester örömét, hogy milyen megtiszteltetés ez neki, hogy már évek óta ilyen monumentális alkotáson ábrándozik. Sinan úgy tervezi, hogy négy minaretet épít a mecsetbe, amelynek az a jelentősége, hogy Süleyman Szultán a negyedik Szultán Isztambul alapítása óta. Mivel Süleyman a tizedik ottomán uralkodó, ennek a négy minaretnek tíz erkélye lesz. A dómnak négy masszív oszlopa lesz, 12 m magasan. Süleyman: „Mondd meg Sinannak, hogy egy megfelelő időben látogasson meg a palotában, és hozza magával a terveket.” Sokullu: „Igenis, Nagyuram.”Süleyman távozik, miközben mindenki rózsát dob lába elé.Ibrahim: „Mikor kezdtem magam nagyobbra tartani, mint Allah teremtményét? Mikor loccsant ki először szívemből és lelkemből a büszkeség? Amikor meglátott engem magasabbra szárnyalni, mint mások, és elkezdett szeretni. Ezen a napon felemeltem a fejem, és belém ültették a magvakat.. a gőg magvait.”Süleyman közben belép a palotába.Ibrahim: „Ha én vagyok a hold… ha én vagyok a hold fénye, akkor ő a forrás. Ő az én napom. Ő az egyetlen, aki jobbnak lát a többieknél, aki jobban is szeret. Ő az, aki a lelkembe szórta a büszkeség magvait. Hasonló magvakat, melyeket Azazel (Sátán) kapott, hogy fellázadjon. Ő kezdte a háborút, ami a feltámadás napjáig tart. Ahogy Azazelnek a vesztés lett a sorsa, ahogy előkészítette élete végét, a magvak úgy készítik elő az enyémet, mert minden életnek meg van a saját végítélete.”Süleyman a koronáját nézi, megérinti. Megérinti a naplót, kinyitja, elkezdi olvasni, majd mély fájdalom ül ki az arcára. Megpróbál felállni, de helyette összeomlik. Afife ekkor érkezik meg, Lokman segítségével ágyba teszik, orvost hívnak hozzá.

Közben Fatma Elkassal találkozik. Fatma nem is érti, hogy talált oda, a lábai nem engedelmeskedtek neki. Elkas Fatma elé borul, neki adja szívét.

Hürrem és Mihrimah beszélgetnek: „Ne gondolj Fatma Szultánára többé. Megnyugodhatsz, megfizet azért, amit tett.” Miután Hürrem távozik, Gülbahar: „Szultánám, tudom, mennyire megbántott Fatma Szultána. De ne aggódj! Van egy titka, amit most tudtam meg! Láttam, hogy álruhában elhagyja a palotát. Így agákat küldtem utána. Azt mondták, hogy Elkassal találkozott titokban egy házban a piac környékén. Nyilvánvaló, hogy viszonyuk van!”

Süleyman végre kinyitotta a szemét. Kérdi, mi történt? Afife elmondja, hogy elájult. Az orvos vörösséget és gyulladást látott a hátán, de még nem tudja, mi lehet az. Süleyman megtiltja, hogy bárkinek is elárulják a történteket, különben fejüket véteti! Ezek után mindenkit kiküld a szobából, ő meg felkel, elkezdi olvasni a naplót.Ibrahim: „Tudom, hogy egyszer eljön az a perc, amit annyira nem várok. Amíg egy ködös hegy tetején állok, melyen még senki sem korábban, a világ tetején… a világot birtokolni… én vagyok a jég, melynek a nap jelenlétében nincs ötlete. Nem vagyok azzal tisztában, hogy sugarai megütik arcomat … azzal emlékeztet, hogy belesúg a fülembe. Tartsd magad mindentől távol amennyire csak lehet, te Ádám gyenge fia vagy. Csak egy lélegzetvétel formálja életed, és egy ugyanilyen lélegzetvétel az, ami elszakít mindentől, amit korábban birtokoltál.”